30. května 2007

Výročí U3V na 1. LF

Oslovili jsme prof. MUDr. Vladimíra Pacovského, DrSc., jednoho ze zakladatelů univerzity třetího věku na 1. lékařské fakultě, aby zavzpomínal na dobu období před dvaceti lety, kdy U3V vznikala:

„Je to několik momentů, které se mi v souvislosti s počátkem tohoto projektu vybaví. Předně bylo úžasné jak fakulta jako celek rychle přijala za svou myšlenku univerzity třetího věku a ztotožnila se s ní a s jakým nadšením začali její učitelé připravovat program. Vybavuje se mi samozřejmě ohromné nadšení těch, kteří se do univerzity hlásili jako první posluchači, ačkoliv nevěděli dobře o co jde a co je tady čeká. Sešlo se tady tehdy v Karolinu obrovské množství lidí a zapůsobila na ně ohromně ta ceremonie a atmosféra zde, a pak také s jakým nadšením začali chodit na všechny přednášky a lekce a jaké navázali mezi sebou přátelské vztahy. Oni prostě od samého začátku našli v té univerzitě třetího věku to co postrádali včetně osobních vztahů, každý zde našel to co mu chybělo. A to byl a je právě ohromný přínos univerzity třetího věku od začátku.

Velmi mile mě překvapilo jaký ohlas univerzita třetího věku našla i na jiných vysokých školách, které se velmi rychle připojovaly k programům univerzit třetího věku, každá podle svého zaměření. Velký kvalitativní zlom nastal když se připojily i vysoké školy technické a vysoké školy společenských věd, protože ty se orientovaly především na nové technologie, které umožňují seniorům udržovat krok s moderní a neustále se měnící společností. A i ostatní vysoké školy obnovují své programy podle potřeb společnosti.

V celku jsem spokojen s vývojem na univerzitách třetího věku a myslím si, že jim je nutné popřát hodně dalšího zdaru. Jsou totiž obrovským přínosem pro vzdělanost a jsem strašně rád, že právě v tomto případě je patronem Univerzita Karlova, která je tradičním garantem vzdělanosti.“

V projevu, který přednesl na slavnostní shromáždění ve Velké aule historické budovy Karolina prof. Pacovský dále uvedl, že jubileum není pouze ad informandum, ale také ad disputandum, co se týče vztahu dnešní společnosti ke starým lidem.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.