3. července 2007

Mezinárodní kongres počítačové lingvistiky

Největší světový kongres počítačové lingvistiky se konal v Praze


Ve dnech 23. - 30. června se v Praze uskutečnil dosud největší mezinárodní kongres počítačové lingvistiky. Kongres pořádal z pověřeni Mezinárodní asociace počítačové lingvistiky Ústav formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zúčastnilo se ho téměř 1100 předních odborníků tohoto relativně mladého interdisciplinárního vědního oboru ze zahraničí a přes sedmdesát odborníků z Česka, především z Karlovy univerzity v Praze, Masarykovy univerzity v Brně a Západočeské univerzity v Plzni. K významným hostům patřil mj. prof. Frederick Jelinek, profesor Johns Hopkins University v Baltimore, USA a čestný doktor a hostující profesor Univerzity Karlovy v Praze, Prof. Martin Kay a prof. Aravind Joshi, oba z USA, nositelé ocenění za celoživotní zásluhy o počítačovou lingvistiku, ze Sárské univerzity v Německu prof. Manfred Pinkal, nositel Leibnitzovy ceny, a prof. Hans Uszkoreit a mnoho dalších odborníků z celého světa; celkem bylo zastoupeno 50 zemí. Kongres je o to významnější, že v oboru počítačové lingvistiky neexistuje v jiných přírodovědných oborech obvyklé spektrum časopisů vhodných k publikování výsledků – ty se proto prezentují a publikují prakticky výhradně právě na akcích pořádaných Mezinárodní asociací počítačové lingvistiky (ACL, http://www.aclweb.org).


Jednání kongresu probíhala na třídenní hlavní konferenci ve čtyřech paralelních sekcích a jedné studentské sekci, dále pak (před a po hlavní konferenci) v 15 dílnách (workshopech) a ve dvou přidružených konferencích o speciálních aktuálních problémech, totiž o automatické analýze větné struktury přirozeného jazyka a o statistických metodách v počítačové lingvistice. Před hlavní konferencí se konalo pět tematických „škol“ (tutoriálů), které vedli zkušení zahraniční badatelé a jichž se zúčastnili především doktorandi a mladí vědečtí pracovníci od nás i ze zahraničí.


Na kongresu se diskutovalo o teoretických i aplikačních aspektech počítačové lingvistiky a automatického zpracování přirozeného jazyka. Jde například o systémy automatického překladu, o vyhledávání informací v textu i audionahrávkách, rozpoznávání mluvené řeči, o automatické systémy odpovídání na dotazy formulované v neomezeném přirozeném jazyce, o strojové učení atd. Zúčastnění vyslechli 2 pozvané přednášky (první, o vztazích mezi jazykem, významem a mozkem, přednesl prof. Tom Mitchell, a druhou, o inteligentním vyhledávání informací v textu, dr. Barney Pell ze společnosti Powerset) a 132 přijatých přednášek (z 588 přihlášených). Na 52 posterech byly představeny další důležité výsledky.


V průběhu kongresu byla také udělena cena za celoživotní dílo, tzv. Lifetime Achievement Award, profesoru Lauri Karttunenovi ze Stanfordovy univerzity v USA. V loňském roce tuto cenu  obdržela prof. Eva Hajičová z MFF UK, která letos byla předsedkyní organizačního výboru kongresu.


Význam kongresu dokládá i skutečnost, že mezi sponzory, kteří se na něm také odborně prezentovali, byly významné mezinárodní společnosti, jako je Google, Microsoft, IBM, Xerox, LanguageWeaver, TextKernel, BBN, Morphologic, NewsTin, PowerSet a další.


Záštitu nad kongresem přijali prof. ing. Ivan Wilhelm, DrSc. zmocněnec vlády České republiky pro výzkumné programy EU, primátor hlavního města Prahy MUDr. Pavel Bém a rektor Karlovy univerzity v Praze prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., který na zahajovacím zasedání kongresu účastníky jménem Univerzity přivítal.


Je potěšitelné, že pracovníci Ústavu formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy se představili nejen jako úspěšní pořadatelé, ale také velmi dobře obstáli ve velké konkurenci při výběru přednesených příspěvků: z týmu pořádajícího Ústavu byl přijat jeden příspěvek na hlavní konferenci, jeden na přidružené konferenci o statistických metodách, jeden z pracovníků Ústavu přednesl zvanou přednášku na workshopu o automatickém zpracování semitských jazyků a byl členem autorského kolektivu dalšího příspěvku na workshopu o slovanských jazycích (ostatní členové kolektivu byli rovněž z UK), jedna pracovnice byla pozvána jako členka panelu na workshop o lingvistickém anotování jazykových korpusů.


Více informací zde!!!






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.