26. července 2007

Česká expedice v Egyptě objevila osídlení z doby stavitelů pyramid

Expedice Českého egyptologického ústavu FF UK vedená egyptologem M. Bártou pracující v oáze El-Héz v egyptské Západní poušti objevila osídlení z doby stavitelů pyramid (24. stol. př. Kr.) na lokalitě Gard el-Abjad jižně od oázy Baharíja, která se nachází asi 400 km jihozápadně od Káhiry.

Tento historicky významný objev představuje nejstarší doklad osídlení z doby stavitelů pyramid v této oblasti, kde doposud byly objeveny pozůstatky pouze z doby kamenné a několik lokalit z dob o něco mladších. Počátky osídlení z doby starověkého Egypta tak byly posunuty o skoro tisíc let zpět. Mezi nálezy patří půdorysy budov, keramika a zatím neznámý typ nádob, jejichž funkce zatím nebyla vysvětlena.

Objev zatím ojedinělého osídlení dokazuje, že Baharíja byla osídlena již ve 3. tis. př. Kr. Staří Egypťané zde mohli sídlit nebo ji využívat jako přestupní stanici na cestě dál do hlubin Západní pouště. Tuto hypotézu ověří první česká vědecká expedice do oblasti Gilf el-Kebíru plánovaná na rok 2008.

Objev byl učiněn v rámci dlouhodobého projektu pracoviště FF UK zabývajícím se výzkumem historie a přírodních poměrů egyptské Západní pouště. Projektu se dále účastní Archeologický ústav AV ČR a Laboratoř Geoinformatiky Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Více na http://westerndesert.geolab.cz/




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.