21. září 2007

Studentská sdružení mění fakultní svět

Ze středních škol jsou studenti zvyklí na studentské rady, které se, často neúspěšně, perou o hlas u ředitele školy. Na fakultách vysokých škol fungují akademické senáty, jejichž pravomoci jsou omezeny zákonem. Je to tak i na Fakultě sociálních věd UK. Existují však i jiné, legislativně nezakotvené instituce - studentské samosprávy. U nás mají své sdružení studenti mezinárodních vztahů, sociologie, politologie a ekonomie.

Ukázka vynikající spolupráce mezi vedením školy a studenty se odehrála v letním semestru na Institutu ekonomických studií. Ředitel Mejstřík zadal členům E-klubu, jak se jmenuje tamní sdružení studentů, úkol sesbírat a uspořádat kritické hlasy studentů k výuce na IES. Následovalo sezení zástupců E-klubu a garantů všech studijních oborů, kde se hledalo řešení všech nalezených problémů.

Studentské samosprávy na FSV mají silné jméno a mohou si dovolit pořádat organizačně složité akce, například několikadenní seznamovací kurzy pro studenty prvních ročníků. Specialitou některých sdružení jsou internetové portály pro studenty: politologové mají svou wiki, ekonomové spustili projekt IES-PRAGUE. ORG.

Na internet expanduje i fakultní časopis Sociál. Ani on se však neubrání omezení, které neprolomí ani ty nejlepší webové stránky: bez spolupráce a akceschopnosti různých lidí na fakultě dobré projekty nikdy nevzniknou.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.