4. října 2007

Lékařská knihovna Na Hradě opět otevřena

Dne 2. října 2007 byla slavnostně otevřena nově rekonstruovaná budova Lékařské knihovny Lékařské fakulty UK v Hradci Králové v budově Na Hradě. Na akci bylo vynaloženo téměř 40 mil. Kč (z toho více než 3 mil. Kč na přístrojové a technické vybavení) a vlastní rekonstrukce proběhla během jednoho roku.

Knihovna zde vznikla krátce po založení lékařské fakulty a nachází se v historické budově bývalého kněžského semináře v Dlouhé ulici na starém městě. Budova evokující atmosféru starých časů ve skutečnosti skrývá moderní informační technologie, které zařazují knihovnu na úroveň moderních knihoven současnosti.

Cílem rekonstrukce bylo optimálně využít stávajících historických prostor. Hlavní provoz knihovny je situován do 2. nadzemního podlaží a snahou projektantů bylo zjednodušit přístup čtenářů ke knižnímu fondu. Odborné veřejnosti tak slouží nově upravené prostory s volným výběrem knih a časopisů, studovny s množstvím studijních míst a počítačů a multimediální studovna vybavené nejnovější technikou. V 1. nadzemním podlaží je umístěna recepce, dále sloupový sál (vybavený audiovizuální technikou) s 80 místy s čítárnou časopisů, posluchárna, šatna, kanceláře a další technické zázemí objektu. V objektu dále bylo provedeno obnovení řady artefaktů (např. plastiky Jana Nepomuka Stárka). Celkově byla realizována technická obnova téměř 2 000 m2 ploch a získáno přes 200 míst ve studovnách.

Centrální atrium uprostřed objektu může sloužit návštěvníkům jako příjemné místo ke studiu i relaxaci. Navíc, k akademickému prostředí také patří zájem o kulturní dění. Letitou tradici má například organizování výstav výtvarného umění v budově teoretických ústavů lékařské fakulty. Na obzoru je další možnost tuto tradici ještě významně obohatit - vedení fakulty plánuje umožnit v krásných historických prostorách sloupového sálu pořádání výstav výtvarných děl v tzv. „Galerii Na Hradě“. Návštěvník lékařské knihovny bude tak mít možnost na chvíli „přeladit“ na vlnu emocionálních prožitků. Docela pěkný příklad symbiózy vědy a umění.

Generálním projektantem stavby byl ateliér ONEX, spol. s r.o. Praha, engineering stavby zajišťoval SIGOS s.r.o. Kladno. Generálním dodavatelem stavby byl AGS BOHEMIASTAV, a.s. Hradec Králové.

Investorem stavby byla Univerzita Karlova v Praze, uživatelem je Lékařská fakulta UK v Hradci Králové.

Koncepce rekonstrukce byla jednoznačně cílena k optimálnímu využití stávajících prostor při zachování historické hodnoty stavby. Celkově je důraz kladen na dispoziční řešení knihovny dle moderních trendů do adekvátních funkčních celků. Moderní vysokoškolská Lékařská knihovna umístěná v historické budově tak nabízí svým čtenářům příjemné místo pro získávání špičkových vědeckých informací.


Prof. MUDr. Vladimír Geršl, CSc. v.r.

proděkan pro rozvoj

Lékařská fakulta UK v Hradci Králové




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.