28. října 2007

Prezident republiky udělil Medaili Za zásluhy osobnostem UK

Prezident republiky udělil Medaili Za zásluhy těmto osobnostem UK:

Prof. RNDr. Miroslavu Fiedlerovi, DrSc.

(*7.4.1926)


za zásluhy o stát v oblasti vědy

Profesor Miroslav Fiedler je světově uznávaným českým matematikem. Zásadního posunu vědeckého poznání dosáhl především v oblasti lineární algebry a teorie grafů. Jeho práce si získaly mimořádný ohlas v zahraničí. Za svou vynikající vědeckou, popularizační a organizační činnost získal řadu našich i zahraničních ocenění.

MUDr. Tomáši Klímovi

(*10.9.1931)


za zásluhy o stát v oblasti výchovy a vědy


MUDr. Tomáš Klíma je americký lékař českého původu, přední odborník v oblasti transplantační medicíny. V roce 1991 zahájil výměnný program pro české lékaře na špičkových amerických medicínských pracovištích, který jim umožňuje seznamovat se s nejmodernějšími léčebnými postupy a aplikovat je v našem zdravotnictví. Tento program významně přispěl ke zvýšení kvality a úrovně mnoha lékařských oborů v ČR. Aktivita MUDr. Klímy je příkladem nezištné pomoci české medicíně a naší zemi vůbec.

Prof. PhDr. Dagmar Čapkové, DrSc.

(*13.9.1925)

za zásluhy o stát v oblasti vědy

Profesorka Dagmar Čapková je světově uznávanou komenioložkou a patří mezi nejvýznamnější badatele jak o díle a odkazu J.A. Komenského, tak o dějinách vzdělanosti a filozofii pedagogiky. Její rozsáhlé vědecké, ediční a interpretační dílo má v tomto oboru zásadní význam a získalo široký ohlas v zahraničí.

Doc. PaedDr. Pavlovi Kolářovi

(*5.2.1963)

za zásluhy o stát v oblasti výchovy a vědy

Docent Pavel Kolář je u nás i v zahraničí uznávaný odborník v oboru fyzioterapie. Originálním způsobem rozvinul problematiku motorického pohybového vývoje v aplikaci na diagnostiku a léčení poruch hybného systému. Vynikl rovněž ve fyzioterapii v oblasti vrcholového sportu. Pedagogicky působí na českých i zahraničních univerzitách.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.