6. prosince 2007

Diskuze:Islám v českých zemích - možnosti dialogu

Centrum pro studium migrace uspořádalo pod vedením profesora Rethmanna panelovou diskuzi na téma Islám v českých zemích - možnosti dialogu. Pozvání přijali Ondřej Liška, Jan Kasal, Lukáš Jelínek a biskup Václav Malý. Hlavním tématem byla otázka, jaký je vlastně vztah státu a náboženství, resp. vztah státu k novým duchovním proudům, které bezprostředně souvisí s přílivem imigrantů.

Všichni zúčastnění se shodli na tom, že pokud si nevyjasníme postoj k tradičním náboženstvím v naší společnosti, těžko budeme adekvátně reagovat na nové vlivy.

„Role náboženství je v dnešní společnosti těžko uchopitelná. Politiky brzy čeká vážné rozhodování, zda budou náboženství chápat jako něco svébytného a nezastupitelného, nebo jako něco co může a nemusí být“, řekl Ondřej Liška. Podle biskupa Malého musí být stát nábožensky neutrální, aby nebyla omezována svoboda jednotlivce. S tímto souhlasil i Lukáš Jelínek a dodal, že je nutné aby stát dokázal chránit tradiční hodnoty, pokud jsou ohroženy agresivními radiálními směry. V současné době vidí Jelínek největší problém v literalismu, tedy doslovnému čtení náboženských textů, bez možnosti a vůle diskutovat nad nimi.

Vedoucí diskuze profesor Albert-Peter Rethmann připomněl, že náboženský dialog, který je veden upřímně a čestně je obohacením nejen pro křesťany a muslimy, ale i pro všechny ostatní.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.