20. prosince 2007

BIOCEV


Biotechnologické a biomedicínské centrum


Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy



20. prosince 2007



Návrh na zřízení zájmového sdružení právnických osob (z. s. p. o.) mezi UK a pěti ústavy AV ČR je prvním krokem k uskutečnění společného projektu v rámci operačního programu VaVpI a k výstavbě Biotechnologického a biomedicínského centra Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy v obci Vestec ve Středočeském kraji.


Zakládajícími členy sdružení jsou:


a) Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i., RNDr. Jaroslav Kuneš, DrSc., ředitel


b) Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i., RNDr. Martin Bilej, DrSc., ředitel


c) Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i., prof. MUDr. Eva Syková, DrSc., ředitelka


d) Ústav makromolekulární chemie AV ČR, v. v. i., RNDr. František Rypáček, CSc., ředitel


e) Ústav molekulární genetiky AV ČR, v. v. i., prof. RNDr. Václav Hořejší, CSc., ředitel


f) Univerzita Karlova v Praze, prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., rektor


Hlavním účelem sdružení je vytvoření Biotechnologického a biomedicínského centra Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy, zajištění podmínek pro jeho provozování a činnost, využívání výsledků společné výzkumné činnosti členů sdružení realizovaných v tomto centru a výkon veškeré činnosti blíže specifikované ve stanovách sdružení. Proponované centrum bude uskutečňovat evropsky špičkový výzkum v oblasti biotechnologií, biomedicíny a souvisejících oborech biologie. Účast UK odpovídá prioritám jejího dlouhodobého záměru a je i dalším konkrétním krokem k naplňování vize UK jako „research university“. Na projektu se podílí Přírodovědecká a 1. lékařská fakulta, jakkoli realizace projektu přinese užitek všem biologickým a biomedicínským pracovištím v rámci UK.


UK je stejně jako ostatní vysoké školy a vědecké instituce v ČR postavena před výzvu využít jedinečné příležitosti stávajícího projektového období operačních programů EK ke zvýšení konkurenceschopnosti a kvality svých pracovišť. UK byla oslovena Ústavem molekulární genetiky AV ČR s nabídkou na spolupráci při vytvoření společného Biotechnologického a biomedicínského centra ve Středočeském kraji nedaleko hranic pražské aglomerace ve Vestci.


Akademie věd ČR dlouhodobě sleduje nové výzkumné směry a buduje své kapacity pro excelentní základní výzkum, a proto se rozhodla využít příležitosti OP VaVpI k založení a vybudování nového specializovaného ústavu, Biotechnologického ústavu AV ČR. Ten bude po vybudování výzkumného komplexu ve Vestci jednou z jeho hlavních součástí. Posláním tohoto ústavu bude v rámci sdružení BIOCEV rozvíjet špičkový základní výzkum v oblasti buněčné biologie a imunologie v kombinaci s výzkumem metod a postupů používaných v molekulárních biotechnologiích a tkáňovém inženýrství. Spojenectví sdružení ústavů AV ČR s UK v projektu BIOCEV pak umožní přípravu doktorandů v nejmodernějších biotechnologických technikách ve společné doktorské škole a výchovu špičkových odborníků pro potřeby výzkumu i vznikajícího sektoru high-tech biotechnologického průmyslu ČR.


Vestec je místem plánovaného soustředění kapacit v biotechnologickém výzkumu – počítá se zde s umístěním nově vznikajícího Biotechnologického ústavu AV ČR a v lokalitě již působí některé biotechnologické firmy. Pozemky, na kterých by mělo být společné centrum vybudováno, je připravena poskytnout AV ČR. Spoluprací UK, nově vznikajícího Biotechnologického ústavu AV ČR a dalších ústavů AV ČR vznikne strategické partnerství charakterizované propojením výuky, základního výzkumu a podpory inovací.


Takovéto propojení typu „research triangle“ vytváří základní předpoklad pro vznik centra excelence – centra, které by s využitím špičkové infrastruktury realizovalo kompetitivní základní výzkum spojený s přenosem poznatků a technologií do sféry aplikací. Vzhledem k tomu, že lokalita Vestec se nachází v regionu s povolenou podporou ze strukturálních fondů EU, projekt se připravuje k podání do operačního programu VaVPI/prioritní osa 1. – centra excelence evropského významu.


Očekávané přínosy při uskutečnění projektu je možno rozdělit do tří okruhů:


(1) Vytvoření centra umožní fakultám UK získat nové, atraktivně vybavené prostory pro týmy, jež uskutečňují kvalitní biologický či biomedicínský výzkum. Centrum by stimulovalo výkonnost a kvalitu týmů, které pro to mají předpoklady. Zároveň by pomohlo Univerzitě Karlově získat nové vědecké osobnosti, především z řad vysoce kvalifikovaných mladých vědeckých pracovníků (tzv. postdoků). Hlavním smyslem existence nových laboratoří by byl výzkum spojený s výukou v rámci magisterských a doktorských diplomních projektů.


(2) Centrum bude místem soustředění špičkové infrastruktury pro vybrané oblasti výzkumu, přičemž bude součástí systému významných výzkumných infrastruktur jak v rámci České republiky, tak EU. Prioritní participace na koncipování i využívání těchto facilit bude znamenat zlepšení příležitostí pro výzkumná pracoviště UK.


(3) Spolupráce v rámci z. s. p. o. BIOCEV umožní UK a jejím partnerům postupně odstraňovat jejich problémy s přenosem poznatků ze sféry základního výzkumu do sféry výzkumu aplikačního a výraznější podíl na podávání patentů a komerčně uplatnitelných výsledků.


Návrh na ustavení sdružení je výsledkem náročného jednání mezi ústavy a vedením AV ČR a fakultami a vedením UK. Dnešní podpis zakladatelské smlouvy je důkazem jejich společné intenzivní spolupráce.





ODBOR MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE AV ČR

ODBOR VNĚJŠÍCH VZTAHŮ UK

Národní 3 117 20 Praha 1

Ovocný trh 3 116 36  Praha 1

Telefon: 221 403 111   

   

Telefon: 224 491 248










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.