3. ledna 2008

Jubilejní rok Josefa Hlávky 1908-2008

V budově AV ČR proběhla tisková konference, na které byl představen plán akcí ke 100. výročí úmrtí Josefa Hlávky. Setkání zahájil profesor Václav Pačes. „Josef Hlávka je postava, o které širší veřejnost mnoho neví a je to veliká škoda, protože já osobně považuji Josefa Hlávku za jednoho z největších Čechů, kterého řadím k tak významným osobnostem jako byl Komenský, Čapek a jiní velikáni českých dějin“, řekl Pačes. Zdůraznil, že je velice rád, že Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových velmi iniciativně zahájilo přípravy tohoto roku, roku Josefa Hlávky. „Chystá se mnoho akcí, kterými bychom rádi českému národu, zejména mládeži ozřejmit význam tohoto velikého muže“, zakončil svou řeč profesor Pačes.

Profesor Pavlíček vyzdvihl, že se k těmto připravovaným akcím přihlásila řada institucí České republiky, samozřejmě i s ohledem na to, že mnoho z nich vděčí za svůj rozvoj právě Hlávkovi. Spolupráce na celém projektu, ale přesahuje i hranice republiky, stejně jako přesahuje význam Josefa Hlávky hranice naší vlasti.

Při příležitosti zahájení roku Josefa Hlávky, byl představen i nový kalendář a pamětní medaile, která má být oceněním pro ty, kteří se podíleli na uskutečňování Hlávkova odkazu. Tato medaile je dílem slavného českého umělce Vitanovského.


Profesor Šmahel pak představil podrobně celý bohatý program, který Nadaní Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových připravuje na tento nadcházející rok. Akademie věd zahájí oslavy koncertem České filharmonie 4.1. 2008.







foto: Petr Králík, akademický bulletin

Seznam akcí na LEDEN - DUBEN ZDE.

Seznam akcí na KVĚTEN - LISTOPAD ZDE.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.