19. května 2008

prof. JUDr. Stanislava Černá, CSc.


            Prof. JUDr. Stanislava Černá, CSc. je významnou a uznávanou vědeckou osobností v oboru obchodní právo a vysoce kvalifikovaným vysokoškolským pedagogem. Na katedře obchodního práva se v rámci tohoto oboru specializuje především na právo obchodních společností se zvláštním zaměřením na kapitálové společnosti, na právní úpravu investičních společností a fondů, na soutěžní právo a částečně i právo závazkové.

            V současné době je autorkou a výjimečně spoluautorkou 57 prací. Přední místo zaujímají 3 monografie („Koncernové právo v Německu, Evropské unii a České republice", „Faktický koncern, ovládací smlouva a smlouva o převodu zisku" a „Obchodní právo. Akciová společnost, 3.díl“). Prof. Černá je dále autorkou 48 studií v odborných periodicích a recenzovaných sbornících, jakož i spoluautorkou 4 vysokoškolských učebnic obchodního práva. Je také spoluautorkou 2 zahraničních odborných publikací. Prof. Černá se podílela na plnění výzkumných úkolů a na realizaci výzkumných záměrů. V letech 1999 až 2004 působila jako spoluřešitelka výzkumného záměru PF UK „Rekodifikace soukromého práva a civilního procesu" a poté v letech 2005 - 2009 působí jako hlavní (oborová) řešitelka projektu „Vzájemné ovlivňování komunitární úpravy a českého obchodního práva na pozadí procesu jejich reformy". Dále je garantem tématu č. 5 „Právo obchodních společností v SR a ČR po vstupu do EU", který je součástí programu vědecké a kulturní spolupráce mezi Právnickou fakultou UK a Univerzitou Komenského v Bratislavě a účastnila se na Výzkumném úkolu Grantové agentury ČR  „Právní aspekty vzájemného propojení podniků (holdingu)".

            Prof. Černá vyvíjí rozsáhlou organizační a redakční činnost a pracuje již řadu let jako významný expert poradních orgánů v oblasti obchodního práva. V květnu roku 2004 ji ministr spravedlnosti jmenoval členkou pracovní komise pro obchodní právo Legislativní rady vlády a ke dni l. ledna 2005 členkou komise pro soukromé právo Legislativní rady vlády ČR. V roce 2004 se podílela na práci komise při Ministerstvu spravedlnosti ČR pro přípravu občanského zákoníku. V současné době je členkou komise při Ministerstvu spravedlnosti ČR pro přípravu obchodního zákoníku. V lednu 2006 byla jmenována ministrem spravedlnosti členkou Odborného fóra k otázkám institucionální reformy justice. Je členkou Rezortní koordinační skupiny Ministerstva spravedlnosti pro záležitosti obchodního práva a členkou komise pro advokátní zkoušky Advokátní komory ČR. V roce 2006 byla jmenována rozhodkyní Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.