19. května 2008

prof. ThDr. Jan Štefan

Prof. ThDr. Jan Štefan je odborníkem s mezinárodně přijímanými výsledky práce v oblasti systematické teologie. Je ve stálém pracovním spojení s centry teologického bádání v Evropě; svými vystoupeními především na německých univerzitách si získal renomé spolehlivého a tvořivého spolupracovníka. Do tohoto prostředí uvádí i nastupující generaci teologů. Pokud jde o pedagogické působení, má vynikající schopnost pojmout šíři své disciplíny, ale také inspirující přesahy do oblasti kultury, především krásné liiteratury a vážné hudby. Jeho teologická metoda má ekumenický charakter.

            Své znalosti a schopnosti uplatňuje především v přímé publikační činnosti, jejímž výsledkem je do dnešního dne jedna monografie, 10 kapitol v monografiích, 19 původních prací v odborném tisku, 6 prací v recenzovaných sbornících, 10 recenzí v recenzovaných časopisech. Tyto práce často vznikaly i jako výsledek autorova působení na zahraničních univerzitách (Basilej, Heidelberg, Bonn, Tübingen, Erlangen) nebo vystoupení na mezinárodních sympoziích (Heidelberg, Thessaloniki, Uppsala, Bratislava, Budapešť, Amsterdam). Byl přizván, aby autorsky přispěl do prestižních zahraničních vědeckých encyklopedií. Bibliografie prof. Štefana vykazuje též nekrology, proslovy, překlady, kázání, medailony, dále popularizující články a přednášky. Je třeba zmínit také jeho editorskou a redakční práci a činnost překladatelskou.

            Prof. Štefan je členem několika domácích i zahraničních vědeckých společností, vědeckých a oborových rad a komisí; podílel se a podílí na řešení celkem třech výzkumných projeků, u nichž je hlavním řešitelem. Také v jiných oblastech a v jiných stupních studijních programů zúročuje výsledky své vědecké práce v pedagogické činnosti na vysokoškolském pracovišti Univerzity Karlovy.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.