21. května 2008

Kurzy pro doktorandy z oblasti biomedicínských věd

Po úspěchu série kurzů pro doktorandy z oblasti biomedicínských věd jsou připravovány další


Praha 21. 5. 2008 - Zvýšení konkurenceschopnosti absolventů postgraduálního studia na trhu práce je cílem společného projektu Ústavu fyziologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a konzultantské společnosti Centrum dohody, s.r.o., která se specializuje na vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví. Vzdělávacím cyklem, který probíhá od 1. září 2006, prošlo dosud 204 účastníků (mezi nimi 129 žen) z řad studentů interního doktorského studia biomedicínských oborů fakult Univerzity Karlovy v Praze. Cyklus vícedenních kurzů nabízí účastníkům možnost naučit se interaktivně metodice vědecké práce, manažerským a komunikačním dovednostem, které potřebují pro své další pracovní uplatnění.


Dosud bylo realizováno jedenáct kurzů z dvanácti. Hlavní témata byla vyhledávání vědeckých informací, vypracovávání žádostí o granty, příprava klinických studií, statistické a grafické zpracovávání údajů, tvorba a recenze publikací a odborná prezentace na konferenci. Dále se lektoři spolu se studenty věnovali vedení lidí, projektovému managementu, efektivní komunikaci v práci s lidmi, metodám skupinového řešení problémů, prezentačním dovednostem. V neposlední řadě byl prostor i pro přípravu na přijímací výběrové řízení a psaní profesního životopisu.


Školení vedli vysokoškolští pedagogové z lékařské fakulty, vědečtí pracovníci z Akademie věd a lektoři vzdělávací společnosti. Interaktivní kurzy zahrnovaly vedle frontální výuky i práci ve skupinách, rozbory modelových situací a další interaktivní formy výuky.


Dosavadní kurzy dosáhly průměrného hodnocení 4,19 na pětibodové škále, kde pěti body je hodnocen maximální přínos kurzu. Frekventanti kurzy ohodnotili jako dosud nejlepší projekt v této oblasti. „Kurz byl velmi dobře připraven,“ zhodnotila dosavadní průběh jedna z účastnic MUDr.Lucie Popová, „a pro studenta postgraduálního studia přinesl spoustu potřebných informací a rad, ke kterým se není vždy snadné dostat.“


Projekt je zařazen do oficiální nabídky kurzů pro doktorandy. Všichni absolventi rovněž obdrží certifikát celoživotního vzdělávání Univerzity Karlovy. Tento cyklus kurzů bude završen konferencí na téma Budoucnost postgraduálního studia v biomedicíně na Univerzitě Karlově, která se koná 21. 5. v budově Karolina v Zelené posluchárně  (Celetná 20, Praha 1).


Již nyní se připravují dva navazující projekty obdobného rozsahu nazvané Úspěšný start kariéry lékaře a Rozvoj školitelů doktorandů. Bližší informace jsou na:  www.jpd-mvp.cz.


Kurzy jsou doktorandům nabízeny zdarma díky podpoře Evropského sociálního fondu a spolufinancování ze státního rozpočtu České republiky a rozpočtu hlavního města Prahy.



Pro bližší informace kontaktujte:


MUDr. Daniel Hodyc


2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy


Plzeňská 221/130, 150 00 Praha


tel: 257 296 218


email: daniel.hodyc@lfmotol.cuni.cz








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.