21. května 2008

V Síni Coriových proběhlo shromáždění "Univerzitní nemocnice – současnost, rizika, vize“

V Síni Coriových proběhlo shromáždění na němž se zástupci akademické obce 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, studenti a zaměstnanci fakultních pracovišť setkali se zástupci ministerstva zdravotnictví. Celou akci zahájil rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., který všem přítomným představil v jaké fázi se nyní nachází jednání o připravované transformaci univerzitních nemocnic.

„Pro univerzitu je tento problém velice důležitý a velice nám vadí, že celému počinu nepředcházela důkladná analýza výhod a nevýhod této transformace,“ řekl prof. Hampl. Nejde jen o problém s podílem univerzity na řízení této zamýšlené akciové společnosti, představitele univerzity také zaráží způsob, jakým bude celá transformace provedena. Prof. Hampl zdůraznil, že z hlediska dlouhodobé stability je potřeba tento problém kvalitně promyslet a vyřešit - ne riskovat.

Se svým příspěvkem pak následoval 1. náměstek ministra zdravotnictví Bc. Marek Šnajdr. Ten se mimo jiné zaměřil na vztah univerzitní nemocnice a univerzity. „Musí dojít k transparentní a oboustranně férovému narovnání a sdílení finančních toků,“ poznamenal Šnajdr. Jeho projev však přítomné příliš nepřesvědčil.Přítomní se shodli na tom, že forma nemocnice, jako příspěvkové organizace, je již překonána. Ovšem je velice nutné uvážlivě hledat nový model. Řečníci se povětšinou se shodli na tom, že forma nemocnice, jako příspěvkové organizace, je již překonána. Ovšem je velice nutné uvážlivě hledat nový model.

Primátor Bém, který se této diskuze také zúčastnil k tomu řekl: „Máme menší strach z osvědčených forem, ale daleko větší strach máme z těch neosvědčených“. Zároveň vyjádřil podporu, kterou Hlavní město vyjádří jakémukoliv konsenzuálnímu řešení.

Na závěr se dostavil i sám ministr zdravotnictví MUDr. Tomáš Julínek, který však do diskuze mnoho nového světla nevnesl a jen tak dokumentoval složitost a ožehavost celého problému.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.