16. června 2008

Informace o činnosti Centra sportovních aktivit zrakově postižených studentů UK


                                                           PLAVÁNÍ


     V souvislosti s ukončením semestru na UK je čas zhodnotit práci Centra v minulém období a informovat čtenáře o činnosti v následujícím školním roce. Plavecký program probíhá tradičně v prostorách Tyršova domu, sídle České obce sokolské, Újezd 450, Praha 1. Zájemci z řad studentů mohou navštěvovat zdejší bazén 2x týdně a to v rámci svých pohybových aktivit, tak i formou cíleného tréninkového procesu s možnou účastí na soutěžích ZP plavců.


     Ve školním roce 2007-08 se uskutečnilo celkem 75 výukových a tréninkových lekcí. Pravidelně se výuky účastní 8 studentů UK, nepravidelně navštívilo některou z lekcí 28 zájemců. Někteří z nich navštěvují Centrum pro radost z bezpečného  a zdravého pohybu a někteří ke zlepšování svých plaveckých výkonů. V rámci Centra trénují i vrcholoví ZP plavci, kteří potvrdili svoji vysokou výkonnost na několika mezinárodních závodech.  V měsíci dubnu se Martin Štěpánek (FTVS) a Martin Dráb (MFF) účastnili významné konfrontace světové špičky zdravotně postižených plavců v Sheffieldu, ve Velké Británii. Význam tohoto závodu spočíval zejména v blížícím se termínu Paralympiády a pro Martina Štěpánka také v potvrzení oprávněnosti své nominace na PH do Pekingu. Vše dopadlo dobře a Martina tedy můžeme sledovat ve výsledkových listinách plaveckých soutěží na PH. Martin Dráb v některých disciplínách opět posunul svá maxima a stává se příslibem pro další vrcholné soutěže ZP plavců.


     V hodnocení činnosti Centra nesmíme zapomenout na hospitační činnost v rámci studijních oborů speciální pedagogika, fyzioterapie a pedagogická praxe. Studenti těchto oborů se seznamují s pedagogickými zásadami plavecké výuky ZP osob i s potřebnou asistentskou péčí při pohybu ZP ve sportovním zařízení i v bazénu. Centrum spolupracuje i se speciálními základními školami pro ZP,  jejichž žáci se stávají v rámci svých plaveckých hodin objekty pedagogického působení našich studentů.


     Činnost centra je pravidelně prezentována v rámci publikační a kongresové činnosti zúčastněných pedagogů (Kovařovic, Kvapilová, Hruša). Centrum také slouží jako konzultační pracoviště pro zájemce o plavání ZP osob, zejména dětí.


     Přejeme všem studentům hezké prázdniny, úspěšné dokončení studijních povinností a v září opět začínáme. Konkrétní termíny výukových hodin budou oznámeny na stránkách Centra do 10. 9. 2008 (sestavení rozvrhu).




Těšíme se na Vás                                              

  PaedDr. Karel KOVAŘOVIC


                                                                 katedra plaveckých sportů FTVS UK Praha


                                                                                   


    






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.