4. září 2008

Otevření výstavy Egypt ve dvou staletích v Galerii Žlutý kopec na Masarykově onkologickém ústavu v Brně

Dne 4. září 2008 proběhne v Galerii Žlutý kopec na Masarykově onkologickémústavu v Brně vernisáž výstavy Egypt ve dvou staletích: Návštěvyčeskoslovenských presidentů, založení Československého egyptologickéhoústavu a české egyptologické expedice. Výstava představí český zájem oEgypt, který sahal nejméně přes dvě staletí, a vyústil v založení Českého(Československého) egyptologického ústavu v roce 1958. I česká přítomnost vEgyptě dnes, po padesáti letech existence ústavu, již vykročila z 20. do 21.století.

Egyptologie se v českých zemích rozvíjela od počátku 20. století, kdy jizačal přednášet a svými články a publikacemi propagovat prof. František Lexa(1876 -1960). Zájem o Egypt nebyl však jen vědecký, ale také ekonomický apolitický. Kromě toho byl Egypt již tehdy populární turistickou destinací.V době první Republiky československé vykonal president T. G. Masaryk v roce1927 cestu po Evropě a Blízkém východě, jež zahrnovala Švýcarsko, Francii,Egypt, Palestinu a Řecko. Jednalo se pouze o neoficiální návštěvu,respektive o delší dovolenou.Za zcela jiných podmínek zavedl do Egypta podpis spojenecké smlouvy seSovětským svazem na konci roku 1943 čsl. presidenta Edvarda Beneše - cestado Moskvy byla možná jen přes Afriku a Blízký východ. Beneš s doprovodemstrávil v Egyptě necelé 2 dny - 23. a 24. listopad 1943.Po druhé světové válce stále žil intenzívní český, resp. československýzájem o tuto zemi. Československý egyptologický ústav v Praze byl zřízen dne1. října 1958 na základě usnesení vlády ČSR a jeho ředitelem byl zvolenprof. František Lexa. Československý egyptologický ústav v Káhiře vznikl dne20. května 1959.Hlavním úkolem ústavu byl již od jeho založení systematický výzkumabúsírského pohřebiště, který započal průzkumem Ptahšepsesovy mastaby a mělumožnit získání materiálů k systematickému studiu hospodářských a sociálníchpoměrů ve starověkém Egyptě a záchranné archeologické a epigrafické práce vNúbii v oblastech, které byly později zaplaveny vodou asuánské přehrady.

Výstava je další z akcí, které doplňují aktivní činnost Českéhoegyptologického ústavu Filozofické fakulty UK a které v letošním roceupozorňují na jeho padesátileté výročí, stejně jako na dlouhodobou tradicičeské egyptologie.

Praha, 1. září 2008





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.