10. září 2008

Zahájení přednáškového cyklu AKADEMICKÁ PRAHA 2008


Akademická Praha


2008



CYKLUS POPULARIZAČNÍCH PŘEDNÁŠEK POŘÁDANÝ AKADEMIÍ VĚD ČR A UNIVERZITOU KARLOVOU V PRAZE



Přednášky se konají (obvykle) každou druhou středu v měsíci od 17:00 do 19:00 h


v místnosti 206 budovy AV ČR, Národní 3, Praha 1


Vstup je volný do vyčerpání kapacity sálu.





V září 2008 zahajuje již 6. ročník společného projektu Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR „Akademická Praha“. Jako v předchozích ročnících i v akademickém roce 2008/9 půjde o cyklus přednášek, v jehož rámci se vždy druhou středu v měsíci střídají odborníci z obou výše zmíněných institucí se zajímavými tématy, která se snaží přiblížit populárně-naučnou formou vědu a výzkum širší veřejnosti.




Program nejbližších přednášek:


Středa 10. září 2008


Vliv znečištěného ovzduší na zdravotní stav populace


MUDr. Radim J. Šrám, DrSc.


Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.


?Důsledkem současného znečištění ovzduší je nepříznivé ovlivnění zdravotního stavu exponované populace i v příštích desetiletích, např. funkční změny u novorozenců se projeví zvýšenou nemocností na kardiovaskulárním onemocnění až ve středním věku, tj. přibližně za 50 let, i zvýšením výskytu mutací přenášených do genetického materiálu příštích generací. Můžeme hovořit o časované bombě, kdy neřešení současných problémů může znamenat v příštím období významné ekonomické náklady na nemocnosti a hospodářské ztráty plynoucí z této nemocnosti. Údaje získávané monitorováním ovzduší prokazují znečištění, které patrně významně ovlivňuje zdravotní stav populace. Studie na modelové populaci v Praze, využívající nových metod molekulární epidemiologie, prokazují poškození genetického materiálu, a potvrzují závažnost pozorovaných změn. Nové jsou poznatky o vlivu znečištěného ovzduší na dýchací onemocnění u dětí. Naopak významné snížení znečištění ovzduší v pánevních oblastech severních Čech příznivě ovlivnilo v této oblasti úmrtnost.


Středa 8. října 2008



ČESKÁ KORUNA ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ



Prof. PhDr. Lenka Bobková, CSc.



Ústav českých dějin, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy





Za vlády prvních Lucemburků na českém trůně došlo mimo jiné k velkému teritoriálnímu rozmachu Českého království (Jan Lucemburský získal slezská knížectví, Horní Lužici a Chebsko, jeho syn Karel Horní Falc, Dolní Lužici, Braniborsko). Karel IV. se též mnohými právními ustanoveními snažil zajistit českým králům trvalou vládu nad nově vytvořenou Korunou království českého, jak byl nový státoprávní celek označován. Karlovu úsilí, správě a reprezentaci nově připojených zemí bude přednáška věnována. Výklad bude doplněn ukázkami památek, které dosud připomínají příslušnost zmíněných zemí k České koruně, jejíž geografická podobna se sice v následujících stoletích měnila, ale de jure definitivně zanikla až vznikem Československé republiky v roce 1918.


Celý text ke stažení





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.