4. září 2008

Vyjádření Univerzity Karlovy k článku v Hospodářských novinách


Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

http://www.cuni.cz



Sdělení Univerzity Karlovy


V Hospodářských novinách ze dne 4. 9. 2008 vyšel článek pod titulkem „Kdo půjde na vysokou? Rozhoduje abeceda“, v němž se uvádí, že před devíti lety údajně bylo téměř 5000 studentů připraveno o možnost studovat na vysoké škole z důvodu, že neměli „správné příjmení“ a ve kterém se, s odkazem na údajnou „studii předních českých ekonomů“, jejímž spoluautorem je dle článku mj. Daniel Munich, říká, že o přijetí uchazečů se stejným bodovým ziskem údajně mělo rozhodnout pořadí v abecedě.




Jako příklad jsou uvedeny podmínky přijímacího řízení z let 2005 až 2006 (před 9 lety ?!) na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy s citátem „pokud více uchazečů získá stejný počet bodů, bude pořadník dále řazen abecedně podle příjmení“.




Univerzita považuje za nutné v této souvislosti sdělit následující:




Přijímací řízení probíhá na Univerzitě Karlově podle přílohy č. 5 Statutu univerzity, ve kterém se ve čl. 3 odst. 3 explicitně uvádí, že všichni uchazeči, kteří dosáhli stejného bodového ohodnocení, mohou být buď přijati, nebo nepřijati. Každá fakulta konkretizuje tuto přílohu svými podmínkami přijímacího řízení.


U Filozofické fakulty se v daném roce v těchto podmínkách u inkriminovaného bakalářského studijního oboru Informační studia a knihovnictví, pod částí „Popis přijímací zkoušky a kritéria hodnocení“ uvádělo v poznámce (!) následující:


 „studijní program se otevírá jednak na FF UK, jednak ve spolupráci s Vyšší odbornou školou informačních služeb; po sestavení pořadí podle celkového bodového hodnocení (pokud více uchazečů získá stejný počet bodů, bude pořadník dále řazen abecedně podle příjmení) bude prvních 40 uchazečů přijato ke studiu realizovaném na FF, dalších 25 ke studiu realizovaném na VOŠIS“



I na tento obor byli tedy uchazeči přijati výhradně v závislosti na množství získaných bodů, abecední řazení – jak ostatně vyplývá i z citované poznámky – bylo použito výhradně pro rozdělení již přijatých uchazečů do dvou skupin z hlediska místa studia (realizace tohoto studijního oboru na FF a ve spolupráci na VOŠIS – Vyšší odborná škola informačních studií - je plně v souladu s platnou akreditací).  


Není tedy pravda, že by abecední pořadí rozhodovalo o přijetí či nepřijetí uchazečů, nýbrž mělo pouze vliv na technickou záležitost místa realizace studia již přijatých uchazečů.


Univerzita Karlova se proto důrazně ohrazuje proti uvedeným informacím, které poškozují její dobré jméno a v této souvislosti zváží další právní kroky.


Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., v.r.

rektor Univerzity Karlovy v Praze



Za správnost:

Mgr. Klára Hamanová

Odbor vnějších vztahů RUK



Tel.: 224 491 248

e-mail:





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.