24. září 2008

Studentská konference UNICA ve Varšavě, 24. - 27. září 2008


Let’s Win Europe: Chances and Challenges for Young People








Studenti šesti fakult Univerzity Karlovy v Praze se zúčastnili studentské konference pořádané Asociací univerzit hlavních měst (UNICA) ve dnech 24. - 27. září 2008. Konference proběhla v prostorách kampusu Varšavské univerzity. Tématem konference, na které se setkalo více než 200 studentů z téměř 30 evropských zemí, bylo postavení mladých lidí ve společnosti.





Účastnící konference se v několika pracovních skupinách zabývali aktuálními problémy, se kterými se mladí lidé setkávají. Diskutovány byly otázky sociálních nerovností, problematika vzdělávací politiky, možnosti studentské mobility a migrace, problémy trhu práce i důsledky změn životního stylu. Opomenuty nebyly ani problémy současných mezinárodněpolitických vztahů a vliv nových technologií na společnost a životní prostředí. Součástí programu pracovních skupin byly také návštěvy významných hospodářských, kulturních a politických institucí ve Varšavě.





Zástupci UK se aktivně účastnili diskuzí v pracovních skupinách a prezentace výsledků jejich aktivit a diskuzí na závěrečném plenárním zasedání. Podíleli se také na činnosti úzké pracovní skupiny, která na základě závěrů jednotlivých pracovních skupin formulovala koncept tzv. Varšavské deklarace, která bude ve finální podobě vyjadřovat postoj účastníků konference k řadě závažných problémů současné Evropy týkající se mimo jiné i života mladých lidí.





Delegace studentů UK se také zúčastnila soutěže o nejlepší poster vyjadřující se k tématu konference. Poster vytvořený studenty UK s titulem The Youth in Modern Society: Move the Wall se v hodnocení odborné poroty umístil na druhém místě.





Součástí konference byl také bohatý kulturní program, který umožnil vzájemné poznání a navázání kontaktů mezi studenty z celé Evropy.





Zástupci Univerzity Karlovy na konferenci UNICA:





Lenka Krčmová (FaF)


Barbora Latečková (FSV)


Roman Matoušek (PřF)


Marek Radecki (MFF)


Lukáš Stříteský (MFF)


Jana Šmídová (FTVS)


Dagmar Zadražilová (FSV)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.