5. ledna 2009

Akademická Praha 2009




CYKLUS POPULARIZAČNÍCH PŘEDNÁŠEK POŘÁDANÝ AKADEMIÍ VĚD ČR A UNIVERZITOU KARLOVOU V PRAZE








Přednášky se konají (obvykle) každou druhou středu v měsíci od 17:00 do 19:00 h


v místnosti 206 budovy AV ČR, Národní 3, Praha 1






Středa 8. dubna


Lázně, minerální a léčivé vody


RNDr. Josef V. Datel, Ph.D., Ústav hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky PřF FSV




Historie lázeňství v českých zemích a evropská lázeňská tradice. Léčebné působení vod a dalších složek přírodního prostředí (peloidy, klima, léčebná péče). Legislativní aspekty lázeňství a lázeňské péče, její místo ve zdravotnickém systému. Rozdělení a vlastnosti minerálních a léčivých vod. Pestrost výskytu minerálních a léčivých vod v ČR, přehled významných lázeňských oblastí. Minerálky v lahvích aneb balené vody na českém trhu.












Středa 13. května


PRAŽSKÝ HRAD OČIMA ARCHEOLOů


Mgr. Jana Maříková-Kubková, Archeologický ústav AV ČR, Ph.D., Praha, v. v. i.



V 70. letech 19. století začal napínavý příběh postupného odkrývání minulosti Pražského hradu. Při přestavbě a dostavbě katedrály sv. Víta se postupně objevili fragmenty zdiv románské baziliky a předrománské rotundy, od prvních náhodných odkryvů se zájem stavitelů postupně přeměnil v systematický výzkum, který trval až do konce 20. let 20. století. Velká změna nastává samozřejmě po roce 1918, kdy je Pražský hrad postupně přebudován na důstojné sídlo prvního československého prezidenta. V souvislosti s velkými stavebními pracemi zde bylo v roce 1925 zřízeno pracoviště Státního archeologického ústavu, které se záchranným výzkumem hradu zabývá dodnes. Jeho pracovníci postupně prokopali velké plochy, publikovali množství odborných i populárních publikací a podíleli se na řadě výstav.







Středa 10. června


Mistrovská díla řeckého umění v době helénismu


PhDr. Ladislav Stančo PhD., Ústav pro klasickou archeologii FF UK




Přednáška bude věnována vybraným dílů z pozdního stupně vývoje řeckého antického umění. Pozornost bude věnována významu a smyslu těchto skvostů v tehdejším kulturním prostředí. Budou sledovány také inovace, které helénistické období přineslo oproti staršímu umění a v návaznosti také působení těchto děl na pozdější vývoj a recepce až do současnosti. Mimo jiné bude řeč o Níké Samothrácké, Afrodítě Mélské, Pergamském oltáři či Láokoóntovi.







Vstup volný do vyčerpání kapacity sálu






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.