6. ledna 2009

Mezinárodní konference doktorandů v Hradci Králové





Ve dnech 27.-29. listopadu 2008 uspořádala Lékařská fakulta UK v Hradci Králové již pátý ročník soutěžní přehlídky vědeckých prací doktorandů s názvem International Conference of Postgraduate Medical Students. Jde o jedinou akci svého druhu nejen v České republice, ale i v celé střední Evropě.

Zatímco první ročník konference v roce 2004 se konal jen za účasti doktorandů z České republiky a Slovenska, ročníku 2008 se kromě studentů všech českých a slovenských lékařských a farmaceutických fakult zúčastnili i reprezentanti lékařských fakult z Dánska, Chorvatska, Maďarska, Německa, Polska, Portugalska, Rakouska a Velké Británie. Své příspěvky předneslo 37 účastníků, vesměs nominovaných svými školami. Akce byla sponzorsky podpořena firmou Johnson & Johnson s.r.o.


Jak řekl ve svém úvodním projevu děkan Lékařské fakulty v Hradci Králové, prof. Vladimír Palička, setkání postgraduálních studentů je důležité přinejmenším ze dvou důvodů – interdisciplinární program konference dává účastníkům příležitost seznámit se s nejrůznějšími aspekty biomedicínského výzkumu a pro možnost osobních kontaktů mladých vědců z různých zemí i škol.


Zatímco prvé tři ročníky konference probíhaly ve dvou paralelních sekcích, teoretické a klinické, od roku 2007 jsou příspěvky prezentovány jen v jedné společné sekci; rozdíly mezi teoretickým a klinickým výzkumem se stírají!


Přednášky hodnotila desetičlenná mezinárodní porota, jejímiž členy byli mj. prezident Asociace evropských lékařských fakult prof. David Gordon z Kodaně a prezident Evropské organizace PhD studia Orpheus prof. Zdravko Lacković ze Záhřebu.




Vítězné práce:




1. Florian W. Kiefer (Vídeň):                OSTEOPONTIN: A MEDIATOR OF OBESITY-INDUCED ADIPOSE TISSUE INFLAMMATION AND INSULIN RESISTANCE


2. Rasmus Mögelvang (Kodaň):         POPULATION STUDY OF CARDIAC TISSUE DOPPLER IMAGING BY ULTRASONOGRAPHY. ASSOCIATION WITH ISCHEMIC HEART dISEASE, HYPERTENSION, DIABETES, AND MORTALITY


3. Jitka Fučíková (2. LF UK Praha):  GENERATION OF CLINICAL-GRADE DENDRITIC CELL-BASED VACCINE FOR IMMUNOTHERAPY OF OVARIAN CANCER




Pro aktivní i pasivní účastníky konference byla vydána publikace s rozšířenými abstrakty všech prací.


Kromě odborného programu měli účastníci konference možnost prohlédnout si slavný Proboštův mechanický betlém v Třebechovicích pod Orebem a také se pobavit při společenském večeru.


Potěšující skutečností, na níž se shodli domácí pořadatelé i členové poroty, je rok od roku se zvyšující úroveň přednesených příspěvků. Věříme, že 6. ročník konference v roce 2009 si zachová tradici vzrůstajícího trendu v odborné úrovni prací i v počtu zúčastněných zemí.



zleva nahoře: prof. Vladimír Palička, prof. David Gordon, prof. Zdravko Lacković

dole: Dr. Rasmus Mögelvang,  Mgr. Jitka Fučíková,  Dr. Florian W. Kiefer




      Ivo Šteiner, Miloslava Paterová






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.