20. ledna 2009

ČLOVĚK. Vyšlo třinácté číslo odborného elektronického časopisu, jednoho z profilových periodik Filozofické fakulty Univerzity Karlovy


Vyšlo třinácté číslo odborného elektronického časopisu ČLOVĚK, časopisu určeného studentské vědě napříč obory. ČLOVĚK nabízí především studentům prostor k publikacím a vzájemnému srovnání výsledků jejich práce. Podporovány jsou zvláště příspěvky interdisciplinárního charakteru z oblasti humanitních a společenských věd. V současné době se na vydávání ČLOVĚKA podílí již dvanáct ústavů a kateder FF UK. Nové číslo časopisu ČLOVĚK vyšlo 15. prosince 2008 a je k dispozici na http://clovek.ff.cuni.cz.

Ve třináctém čísle by neměla pozornosti čtenáře uniknout studie Časopis SSSR na strojke jako pramen ke studiu témat sovětské meziválečné propagandy. Autor, historik Jan Lomíček, v ní za pomoci textu a názorného fotografického materiálu přiblížil prostředky, kterými prezentovala sovětská propaganda svůj režim ve světě.

V profilujícím rozhovoru odtajňuje bohatství informační a knihovní vědy ředitel Ústavu informačních studií a knihovnictví UK FF PhDr. Richard Papík PhD. Zajímavou sondu do lingvistických metod, jež užívají slovenští psychiatři v českém prostředí, přináší článek Lucie Satinské. Moderní perskou prózu na pozadí společenských změn za vlády rodu Pahláví v Íránu osvětluje zase odbornice na perskou kulturu a literaturu Zuzana Kříhová. Do tajů náboženství mayského poklasického období nás ve svém článku zasvěcuje mladá iberoamerikanistka Zuzana M. Kostićová.

Poslední číslo ČLOVĚKa obsahuje i recenze nové literatury jako např. knih Právní symbolismus: o právu, času a evropské identitě nebo monografie o životě a díle českého skladatele Karla Reinera, jakož i mnoho dalšího poutavého čtení.

(tisková zpráva)







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.