30. ledna 2009

Univerzita Karlova na veletrhu Gaudeamus 2009 pamatovala i na budoucí neúspěšné uchazeče

Po dva dny měli studenti především středních škol, ale i zájemci z řad veřejnosti informace o možnostech dalšího studia na všech typech vysokých, vyšších odborných, jazykových i oborově specializovaných škol pod jednou střechou. Umožnil jim to 2. ročník veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus® region Praha 2009 a Gaudeamus® International 2009, který 28. ledna skončil v Křižíkově pavilonu na holešovickém Výstavišti.

Snahou vystavovatelů bylo přiblížit atraktivním způsobem obory, které vyučují, a seznámit své případné budoucí posluchače s přímými i kombinovanými formami studia bakalářského, magisterského a doktorského nebo s formou celoživotního vzdělávání. Na veletrhu měly své zastoupení také vysokoškolské a vzdělávací ústavy ze zahraničí, agentury a instituce zabývající se přípravou na přijímací zkoušky a poradenstvím. Zájemci měli k dispozici letáčky, katalogy a brožury s kontakty, termíny podání přihlášek a informacemi o přijímacím řízení, v tištěném katalogu bylo CD s unikátním interaktivním rejstříkem studijních oborů a podmínkami přijímacích zkoušek.

Podle statistiky organizátora veletrhu, jímž je účetní poradenská firma MP-Soft® a.s. se sídlem v Brně, se letošního ročníku zúčastnilo 101 vystavovatelů z 8 zemí, bylo na něm zastoupeno přes 200 fakult a více jak 2000 studijních oborů, které lze studovat v českém nebo cizím jazyce. Celkem veletrh navštívilo 6368 návštěvníků.

Velmi sledovanou a hojně navštívenou částí veletrhu Gaudeamus byly živé prezentace škol v přednáškovém prostoru haly.

Po oba dny jich využila také Univerzita Karlova a představila možnosti studia na Filozofické fakultě, Pedagogické fakultě, Matematicko-fyzikální fakultě, Fakultě tělesné výchovy a sportu, 1. lékařské fakultě, Přírodovědecké fakultě a na Ústavu jazykové a odborné přípravy. Proděkani jednotlivých fakult pro studijní záležitosti, zahraniční a vnější vztahy a pro rozvoj podali přítomným informace o nových i tradičně přednášených oborech a jejich struktuře, prezenčních i kombinovaných formách studia s případnou on-line podporou, statistický přehled zájmu uchazečů o konkrétní obory a pravděpodobnosti přijetí. Pozvali zájemce na dny otevřených dveří svých fakult a k návštěvě webových stránek, kde naleznou vedle kontaktů všechny podrobnosti týkající se přijímacích zkoušek včetně přehledu přípravných kurzů. Informace o možnostech studia v zahraničí v rámci výměnných programů Erasmus a Sokrates byly lákavým završením prezentace. Z přednášek bylo zřejmé, že studované obory na fakultách Univerzity Karlovy procházejí renovací a úpravami studijních plánů, že fakulty otevřeností volitelné kombinace oborů vycházejí vstříc zájmu mladých lidí a dynamicky se proměňujícím požadavkům současnosti na profil absolventa vysoké školy.

Univerzita Karlova pamatovala i na budoucí neúspěšné uchazeče o přijetí a připravila pro ně prezentaci Ústavu jazykové a odborné přípravy. Studium jazyků a absolvování specializovaných přípravných kurzů šitých na míru jednotlivým fakultám, které ústav pořádá ve dvou semestrech, by pro ně mohlo být východiskem, jak překlenout rok do dalšího přijímacího řízení. Podle zástupce ředitele Mgr. Zdenka Pressla je po ukončení roční přípravky dle statistiky šance na přijetí víc jak devadesátiprocentní. Upozornil, že posluchači Ústavu jazykové a odborné přípravy UK studují na základě zákona č. 183/98 Sb., což znamená, že neztrácejí statut studenta, i když nebyli přijati do studia na vysoké škole, a požívají výhod sociální, zdravotní a stipendijní podpory státu.

Na prezentaci UK na veletrhu Gaudeamus navazuje webový projekt „Informační týden Univerzity Karlovy,“ kde škola představí svou nabídku studijních oborů pro další akademický rok. Stránky vznikly jako součást virtuální akce určené všem zájemcům o studium na fakultách UK. Od pondělí 2. února 2009 budou přístupné na adrese www.infotyden.cuni.cz

(Marie Kohoutová)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.