2. února 2009

Mám radost, že někdo ocení i moje snažení mimo školu


Na zasedání Vědecké rady UK dne 18. prosince 2008 převzalo celkem 16 studentek a studentů Mimořádnou cenu rektora Univerzity Karlovy v Praze z rukou Jeho Magnificence prof. Václava Hampla. Mezi nimi skifařka Gabriela Vařeková, účastnice olympijských her v Pekingu a studentka 3. lékařské fakulty UK, a karatista Jakub Tesárek, student Pedagogické fakulty.



Gabriela Vařeková


Redakce: Jak vzpomínáte na olympijské hry?

Gabriela Vařeková: Účast na olympijských hrách byla pro mě snem už odmalička, a přes všechny komplikace, které nastaly, to byl můj největší sportovní úspěch. Na olympijských hrách v Pekingu jsme měly trošku smůlu, když po velmi vydařené rozjížďce, kde jsme byly schopné se dotahovat na mistryně světa v této disciplíně z předchozího roku, a také úspěšné opravné jízdě, díky které jsme se kvalifikovaly do „finále A“ (nejlepších 6 posádek), moje partnerka z dvojskifu (Jitka Antošová) onemocněla, a nebyla schopna startovat ve finálové jízdě. Český veslařský svaz rozhodl, že budeme startovat s Mirkou Knapkovou, která ještě týž den startovala ve vlastním závodě – skifu – 80 minut před startem na dvojskifu. Pochopitelně to, i fakt, že jsme spolu na dvojskifu nikdy neseděly, se v závodě projevilo, a tak jsme skončily ve finále na posledním místě, nicméně se ctí. Nenastoupit do finálového závodu na OH by byla pro ČR zbytečná ztráta 6. příčky do celkového bodování národů, protože by naše posádka nebyla vůbec klasifikována. Můj obdiv patří Mirce, která kvůli tomuhle byla ochotna podstoupit tento fyzicky i psychicky velmi náročný „dvojboj“, na který si v našem sportu za normálních okolností netroufnou ani ti nejlepší. I přes všechny potíže se mi v Číně líbilo a beru to jako výbornou zkušenost do života.

Lišila se atmosféra olympijských her, od toho co znáte odjinud?

Atmosféra byla určitě jiná než na "normálním" mistrovství světa, protože jsme se setkali se sportovci z jiných sportovních odvětví a samozřejmě byla tato soutěž mnohem větší než klasické veslařské závody. Co se týká organizace, tak byla perfektní, včetně zajištění náplně času stráveného mimo závodiště (v olympijské vesnici, výlet na Velkou čínskou zeď, atd.).

Jaké výzvy jsou v nejbližší době před vámi?

Tento rok je poslední, kdy se řadím do kategorie do 23 let, takže se chystám zúčastnit mistrovství světa v této kategorii, které se shodou okolností koná v České republice. Ostatní závody ještě nemám naplánované, protože nemám rozvrh na letní semestr, takže ty budu plánovat až později. Celkově však pro mě bude tenhle rok asi spíše odpočinkovější (sportovně:-).

Proč to u vás vyhrál právě dvojskif?

Dvojskif jsem si vybrala už přibližně před pěti lety, kdy jsme se sešly s mojí partnerkou z dvojskifu. Jsme stejně staré a máme velmi podobné fyzické parametry, což je pro veslování dobré, takže jsme začaly jezdit dvojskifa.


Gabriela přebírá Mimořádnou cenu z rukou pana rektora


Studujete medicínu, uvažovala jste i o jiných oborech?

Školu jsem si vybírala po maturitě. Bez přijímacích zkoušek (díky průměru známek z gymnázia a sportovním úspěchům) jsem se dostala právě na 3. lékařskou fakultu UK, a také jsem složila přijímací zkoušky na Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Jednoznačně u mě ale zvítězila medicína, a tak jsem se rozhodla nastoupit na 3. LF UK. Před tím jsem však ještě využila nabídky studia ve Spojených státech amerických, kde jsem díky veslování získala sportovní stipendium a strávila jsem rok na Univerzitě Jižní Kalifornie v Los Angeles (společně se svou sestrou, která na této škole vystudovala ekonomii).

Jak se vám daří skloubit studium lékařství a tréninky?

Skloubit sport se školou je náročné, hlavně časově, ale musím říct, že mi to vyhovuje, protože si od studia odpočinu veslováním a naopak :-) Samozřejmě mám obrovskou podporu rodiny, především rodičů, kteří mi spoustu těžkostí usnadňují. Ve škole mi většina lidí také vychází vstříc, i když se najdou výjimky. Především paní proděkanka doc. MUDr. Daniela Janovská, CSc. je velmi ochotná a moc mi pomohla. Za cenu rektora jsem moc ráda, protože mám radost, že někdo ocení i moje snažení mimo školu :-)





Jakub Tesárek


Redakce: Kterého ze svých sportovních úspěchů si nejvíc ceníte?

Jakub Tesárek: Nejvíce si vážím 3. místa na MS juniorů WKF na Kypru z roku 2005.

Jaké výzvy jsou v nejbližší době před vámi?

Nejbližší mojí výzvou je nominace na ME seniorů WKF, na které bych se chtěl probojovat a uspět tam.

Co studujete na UK, co se vám na oboru líbí a nelíbí?

Na UK studuji Pedagogickou fakultu, obor tělesná výchova a sport se zaměřením na vzdělávání a základy společenských věd se zaměřením na vzdělávání. Na mém dvouoboru se mi nelíbí množství předmětů, které dle mého názoru studenty nemotivuje k tomu, aby se jimi dostatečně zabývali. Jinak mě samozřejmě jako studenta oboru TVS baví téměř všechny sporty, které se na katedře provozují.

Jak se vám daří skloubit studium s tréninky?

Skloubení studia s trénovaním je velmi obtížné, a proto využívám možnosti individuálního studia, které mi toto umožňuje.

Jak jste si vybíral školu? Mezi kterými obory jste volil?

Když jsem si vybíral školu, tak jsem uvažoval o FTVS, oboru management tělesné výchovy a sportu, ale nakonec jsem se rozhodl právě pro Pedagogickou fakultu.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.