4. února 2009

Chci zde zůstat navždy. Galerie UK ve Studentském klubu představuje výstavu Láska k Francii v 27 obrazech

Obdivovatele nebo znalce Francie a francouzské kultury nebude jistě potřeba přemlouvat k návštěvě výstavy, která byla včera otevřena v historickém sklepení Studentského klubu Univerzity Karlovy v Celené ulici. Avšak nejen jim je určena komorní výstava nazvaná „Láska k Francii v 27 obrazech“ s podtitulem 27 evropských pohledů na Francii. Může být inspirací pro ty, kteří by zemi galského kohouta chtěli navštívit nebo v ní dokonce studovat, ale i pro samotné Francouze, neboť výstava je výpovědí o tom, jak mladí Evropané jejich zemi vidí.

Elena Saccomano, Itálie, Labyrint, 2008

Mladí autoři těchto fotografií vidí Francii především optimistickým pohledem. Vidí ji jako poetickou ve svých četných proměnách a jako dynamickou, moderní i poněkud starosvětskou v prolínání toho, co vytvořily předchozí i dnešní generace, jak je patrné z architektury i rázu krajiny. Fotografie jsou především osobní výpovědí toho, co mladé Evropany zaujalo, proto na nich najdeme: majestátní symboly Paříže jako je Eiffelova věž nebo Martova pole, romantickou hru vodních fontán i valčík podzimního listí pařížských parků, malíře a Montmartre, moře pařížských střech ve všech odstínech šedé vystřižené snad z kubistického obrazu, Paříž rozkvetlou, Paříž v dešti, svist záře městských světel; vidí ji skrze atmosféru pouličních barů, momentky opuštěných laviček na nábřeží nebo v metru, ale najdeme tu také záběry s atmosférou světa sportu, politického předvolebního shromáždění, rozestavěné plenérové výstavy i diskotéky pro mladé. Vidí tedy Francii především jako Paříž. Z této přesily se vymyká jediná fotografie zvlněné zelené krajiny francouzského venkova nakreslené rytmem čar vinohradů. Každá fotografie je uvedena názvem a citátem autora.

Jörg Bernardy, Německo, Francie je legendární, 2008

Výstava 27 fotografií vznikla na základě soutěže „Cena evropské kultury pro mladé,“ vypsané pro zahraniční studenty studující ve Francii v rámci programu Erasmus. V konečném výběru jsou zde zastoupeny fotografické práce studentů z Itálie, Moldavska, Velké Británie, Maďarska, Bulharska, Polska, Španělska, České republiky, Portugalska, Rumunska, Švédska, Litvy, Estonska a Německa. Výstava měla premiéru v červnu 2008 na Ministerstvu kultury v Paříži, poté byla představena v řadě evropských měst. Její uvedení v Praze je příspěvkem k ukončení francouzského a započetí českého předsednictví v EU.

Záštitu nad výstavou převzal děkan Právnické fakulty UK v Praze Prof. JUDr. Aleš Gerloch, Csc.. Pořadatelem výstavy je Spolek českých právníků VŠEHRD, Francouzský kulturní institut v Praze a l´Association Française International.

Sylvia Sorescu, Rumunsko, La Défence mezi přírodou a modernitou, 2008, Několik vzpomínek na den, který jsem strávila v Paříži... nejkrásnější v mém životě

Výstava potrvá do 8. února 2009. V galerii Univerzity Karlovy (Studentský klub), Celetná 20, Praha 1, je otevřena denně od 15:00 do 19:00 hod.

(Marie Kohoutová )

pohled do výstavy Láska k Francii v 27 obrazech, Galerie UK, Studentský klub, 3. – 8. 2. 2009






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.