23. února 2009

Jeden den s fyzikou


Asi čtyři stovky lidí zavítaly na letošní Jeden den s fyzikou na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Tradiční akce fakulty umožňuje zájemcům nahlédnout do specializovaných pracovišť, být při zajímavých experimentech a setkat se s vědeckými kapacitami oboru.


Jednoznačně nejvíc byli v posluchárnách „matfyzu“ zastoupeni středoškoláci, a to nejen maturitní ročníky. „Mohli jsme si vybrat, kam se chceme podívat. Někteří spolužáci dali přednost návštěvě elektrárny v Dukovanech, mě zaujala tahle nabídka vidět hodně různé „fyziky“ pohromadě,“ říká student druhého ročníku gymnázia z Brna.


Na přípravě programu se podílely desítky pedagogů MFF a také postgraduální studenti. Program byl rozdělen na dvě části, první, dopolední, probíhala v budovách na Karlově, odpolední v Tróji. Obě části se skládaly z přednášek a exkurzí.


Do řady experimentů se mohli návštěvníci aktivně zapojit. Velký úspěch měla prezentace s názvem "Pokusy, které jen tak neuvidíte". Vyučující MFF představili studentům 11 fyzikálních jevů, např. rázostroj, setrvačník či princip kondenzátoru. Na závěr ukázali největší "poklad" fakulty, Teslův generátor.


Jedna z exkurzí se věnovala fluorescenci v biofyzice.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.