6. března 2009

Kulačka: „Nechci ztratit naději, že se najde někdo spravedlivý, kdo se ujme člověka celý život těžce pracujícího.“ Ještě k festivalu MENE TEKEL

Jednou ze stěžejních akcí III. ročníku mezinárodního festivalu MENE TEKEL, mezioborového festivalu proti totalitě, zlu, násilí, pro paměť národa, který se uskutečnil v době od 23. února do 7. března v Praze, bylo i symbolické obnovení kauzy paní Marie Švejdové, která byla v roce 1955 nespravedlivě odsouzena ke třem letům odnětí svobody, propadnutí majetku, ztrátě čestných občanských práv na dobu pěti let a k zákazu pobytu v kraji.

Rekonstrukci této kauzy scénáristicky a režijně připravil ředitel festivalu Mgr. Jan Řeřicha v úzké spolupráci s Právnickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze.

Posláním festivalu je mj. předávat široké veřejnosti, zvláště mladé generaci, morální sílu a odkaz lidí, kteří se nepoddávali zlu a násilí a hájili svou pravdu i za cenu osobních obětí. Jednou z takových následování hodných osobností byla i statečná žena paní Marie Švejdová, která zanechala ve svých dopisech žádost totalitní mocí nikdy nevyslyšenou: „Trvám na provedení obnovy (procesu) a nechci ztratit naději, že se najde někdo spravedlivý, kdo se ujme člověka celý život těžce pracujícího.“

S laskavým pochopením předsedy Vrchního soudu v Praze JUDr. Vladimíra Stiboříka bylo umožněno uskutečnit zmíněné „obnovení procesu“ v soudní síni Vrchního soudu v Praze, čímž i genius loci přispěl k zamýšlenému symbolickému očistění jména a cti Marie Švejdové a naplnění jejího přání.

Čtvrtek 26. 2. 2009

Porotní síň Vrchního soudu Praha, Pankrác 14:00

„Kulačka“ - studenti Právnické fakulty UK za účasti České televize rekonstruují proces Marie Švejdové z padesátých let.

V odborné gesci proděkana Prof. JUDr. Jana Kuklíka, DrSc. kauzu obnovili a interpretují posluchači PF UK Lucie Petránková, Petra Urbanová, Martin Fatura, Robert Kabát, Martin Kraft, Milan Lipovský, Adam Vojtěch a další studenti PF UK v Praze.

V roli odsouzené vystoupila herečka Lucie Juřičková, členka Divadla na Vinohradech.

Scénáristicky a režijně připravil Mgr. Jan Řeřicha.

Lidový soud dne 17. srpna 1955 rozhodl takto:

Obviněná Marie Švejdová, nar. 3.10.1905 v Javornici, okres Prachatice, je vinna, že

1) neplnila a porušila povinnosti svého povolání v úmyslu mařit a ztěžovat provádění a plnění jednotného hospodářského plánu v úseku výkupu a výživy,

2) veřejně hanobila skupinu obyvatel republiky proto, že jsou stoupenci lidově demokratického řádu,

3) urazila veřejného činitele při výkonu jeho pravomoci a pro tento výkon,

4) na družstevním majetku úmyslně způsobila škodu zejména tím, že věc z takového majetku poškodila a učinila neupotřebitelnou, a tím se dopustila trestných činů a odsuzuje se:

k trestu odnětí svobody na tři roky

k trestu peněžitému ve výši 1 000 Kčs, v případě nedobytnosti

k náhradnímu trestu odnětí svobody na 2 měsíce

ku ztrátě čestných práv občanských dočasně na 5 roků

k propadnutí veškerého jmění obviněné a zároveň

se zabírá ve prospěch státu ideální polovina zemědělské usedlosti

patřící dceři obviněné Jarmile Švejdové.

Obviněná se dále odsuzuje k zákazu pobytu navždy v kraji České Budějovice a je povinna nahradit náklady trestního řízení a odměnu ustanovenému obhájci podle § 45 odst. 1 tr. ř.

paní Jarmila Martínková (dcera Marie Švejdové) s manželem

Rekonstrukce procesu se zúčastnila celá širší rodina a byli velmi dojati symbolickým očistěním jména maminky a babičky i omluvou studentů právnické fakulty za bývalé komunistické soudce a prokurátory






























Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.