11. března 2009

Sv. Lukáš, patron malířů a jiné havěti, vynesl verdikt a udělil ceny ve výtvarné soutěži

Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty je více než šedesát let jediným pracovištěm Univerzity Karlovy, která má v popisu práce systematicky pěstovat a podněcovat autorskou studentskou tvorbu. Další z řady soutěží, která motivuje studenty k vlastní umělecké aktivitě, je Cena sv. Lukáše. Slavnostním vyhlášením výsledků 5. ročníku soutěže byla minulý týden ve Studentském klubu UK, Celená 20, Praha 1, zahájena přehlídka výtvarných prací, které postoupily do závěrečného klání. K vidění budou do 20. 3. 2009.

„Jsem potěšen, kolik dobré energie se podařilo vložit do soutěže,“ řekl při vernisáži spiritus agens tohoto projektu Doc. ak. mal. Ivan Špirk. „Chtěl bych jménem organizátorů poděkovat za grant, který fakulta studentům přidělila a bez nějž by nešlo soutěžit, a studenty vyzvat k účasti i v dalším roce soutěže.“

O nadvládě slov hovořil ve svém úvodním projevu při zahájení výstavy vedoucí Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UK Doc. PaedDr. Pavel Šamšula, CSc.: „Co se neřekne nebo nenapíše, jakoby nebylo, jsme v otroctví, v zakletí slov, jakoby platilo, že co se řekne, je pravda. Existuje ale ještě jedna řeč - a to je řeč obrazu. Není napsána, nedá se vyvrátit slovy, něco říká, ale nelze to přeložit do slov. A my se pokoušíme povědět, co neumí slova, protože to nejdůležitější se nedá vysvětlit. Myšlenu nelze říct ani slovy ani obrazy, myšlenka je větší. Mám radost, že tato univerzita, která stojí na světle poznání, v sobě vždycky měla kousek toho poznání, které není ve slovech, které je přes slova, a to je to, čemu nerozumím a čemu se říká skutečnost. Člen skupiny 12:15 vystupující pod jménem Pavel Petřík kdysi napsal větu, která mě hrozně baví - ...na umění je každá skutečnost krátká...“

Porota soutěže o Cenu sv. Lukáše pracovala ve složení: za pedagogickou část Doc. ak. mal. Zdenek Hůla, Doc. ak. mal. Jaroslav Dvořák a Mgr. A. Michal Sedlák, za studentskou část loňský vítěz soutěže Jiří Hanuš, dále Helena Milerová a Veronika Malá.

Laureáty Ceny sv. Lukáše jsou:

1. místo: Sylva Weberová za obraz Ptáci

Ptáci, Sylva Weberová, 2008, olej na plátně

2. místo: Marie Brožová, Olga Šímová, Vlasta Šormová za video Ikona

Ikona, Marie Brožová, Olga Šímová, Vlasta Šormová, 2008, video

3. místo: Kryštof Vancl, Jan Smrž, Jana Nuslauerová

Polstry, Kryštof Vancl, 2008, olej, tempera, tušová kresba na textílii

Bez názvu, Jan Smrž, 2008, olej na plátně

Strážci, Jana Nuslauerová, 2008, kašírovaný papír, světelný zdroj

Kolekce vystavených soutěžních prací 21 studentů nabízí malou přehlídku témat blízkých dnešnímu mladému člověku a také oblíbených a dostupných výtvarných technik, které studenti zvolili jako adekvátní prostředky pro své výtvarné vyjádření. Najdou se mezi nimi jak klasické malířské techniky například akryl, olej, nebo tempera na plátně, v případě trojrozměrného objektu Polstry Kryštofa Vancla kombinované s tušovou kresbou na textilii, základní grafické techniky jako jsou mezzotinta (Linie, Zuzana Nápravová) či suchá jehla (Architektura, Jiří Hanuš), tak také techniky využívající moderních médií – fotomontáž digitální fotografie (3 ilustrace, Jiří Husák), video (Ikona, autorská trojice Marie Brožová, Olga Šímová , Vlasta Šormová) a animace (Vyhoření, Hana Dočekalová). Pozoruhodný je soubor drobných grafických tisků (Nalezenci, Irena Feitová) a také diptych dvou obrazů vzniklých plotterovou grafikou (Silueta, Kristýna Bezděková). Méně zastoupené jsou na výstavě trojrozměrné objekty jako např. už zmíněné Polstry (Kryštof Vancl), šperky (Hana Dočekalová), hravé leporelo z lepenky Pokojíček (Veronika Malá) nebo světelná plastika z kašírovaného papíru (Strážci, Jana Nuslauerová).

Výstavu přibližuje také v pětileté historii soutěže první katalog.

Dernisáž výstavy se uskuteční 19. března v 17 hodin, na které jeden z vystavujících studentů převezme diváckou Cenu sv. Lukáše.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.