8. dubna 2009

Zaměřeno na Evropu. Zpráva o konferenci Prospects of Widening and Deepening of the EU under the Czech Presidency and Further

Ve dnech 2. - 3. dubna 2009 se uskutečnila mezinárodní konference „Prospects of Widening and Deepening of the EU under the Czech Presidency and Further“ pořádaná Katedrou západoevropských studií FSV UK v rámci projektu Jean Monnet Centre of Excellence in European Studies, EU-CONSENT Network of Excellence a za laskavé spolupráce Senátu České republiky.

První den konference, který se konal ve Vlasteneckém sále historické budovy UK Karolinum, přivítali ostatní přednášející, jakož i všechny účastníky konference Lenka Rovná, Jean Monnet Chair Ad Personam Univerzity Karlovy v Praze, Petr Pithart, místopředseda Senátu Parlamentu ČR a Wolfgang Wessels, Jean Monnet Chair a EU-CONSENT Coordinator z University of Cologne. V prvním panelu Gunilla Herolf, SIPRI, Iain Begg, London School of Economics, Tomáš Weiss, PhD student UK v Praze a Ivo Šlosarčík, Jean Monnet Chair in European Law rovněž z UK přiblížili projekt EU-CONSENT, aktivity pořádané v jeho rámci a jeho výzkum v oblasti dalšího směrováni Evropy.

Otázkám prohlubování a rozšiřování Evropské unie byly věnovány příspěvky poradce předsedy Evropské komise a profesora z University of Athens Loukase Tsoukalise, profesora Jacquesa Rupnika ze Sciences Po, ale také Lenky Rovné a Wolfganga Wesselse.

Ústřední projev konference o vizích a doporučeních pro budoucnost Evropy a Evropské unie přednesl irský ministr pro evropské záležitosti Dick Roche, na kterého navázal český ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška se svým příspěvkem o vztazích Evropské unie a členských států.

První den konference byl završen křtem nové publikace členů Katedry západoevropských studií, Fakulty sociálních věd, Univerzity Karlovy v Praze „Evropská unie v členských státech a členské státy v Evropské unii“ panem ministrem Liškou a následnou recepcí pořádanou v historických prostorách Univerzity Karlovy v Praze.

Druhý den konference vystoupili v prostorách Senátu Parlamentu České republiky v panelu moderovaném Tomášem Sedláčkem, makroekonomickým stratégem ČSOB, Zdeněk Tůma, guvernér České národní banky, Iain Begg a Ivan Hodač, generální tajemník ACEA, Evropského sdružení výrobců aut, se svými zajímavými příspěvky k tématu Evropská unie jako ekonomický hráč s důrazem na současnou hospodářskou krizi.

Konferenci uzavřela diskuse Gunilly Herolf, Iva Šlosarčíka, Lenky Rovné a Wolfganga Wesselse o politické roli Evropské unie, evropských institucích, rozšiřování a prohlubování integrace. Dvoudenní konferenci shrnula profesorka Lenka Rovná a profesor Wolfgang Wessels.

Dvoudenní konference, jejíž ústředním tématem bylo prohlubování a rozšiřování Evropské unie, byla velkým přínosem nejen pro účastníky ze sfér politologických, sociologických, ale díky velmi zajímavě obsazenému ekonomickému panelu, také pro posluchače ze sfér ekonomických a dále samozřejmě také pro studenty a širší veřejnost.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.