14. dubna 2009

KLIMATICKÉ ZMĚNY: FAKTA BEZ MÝTŮ. Nová publikace Centra pro otázky životního prostředí UK

Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze vydalo ve spolupráci s Nadací Heinrich-Böll-Stiftung publikaci o změnách klimatu Klimatické změny: fakta bez mýtů. (Tisková zpráva, Praha, 10. duben 2009)

Cílem této publikace je shrnout poslední vědecké poznatky o změnách klimatu a podat je způsobem srozumitelným pro širokou veřejnost. Publikace se tak ve stručnosti zabývá historií klimatu na Zemi a rolí skleníkových plynů, navazuje současným stavem klimatu a projekcemi jeho vývoje. Shrnuje dopady tohoto globálního procesu a nastiňuje možnosti zmírnění probíhající změny klimatu.

Autory knihy jsou přední čeští klimatologové z Českého hydrometeorologického ústavu – RNDr. Ladislav Metelka, Ph.D. a RNDr. Radim Tolasz, Ph.D., kteří při jejím zpracování vycházeli ze své vlastní vědecké činnosti a z poznatků 4. hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu , ale i dalších vědeckých prací.

Výzkumy a pozorování, které proběhly v poslední době, závěry této zprávy plně potvrzují a umocňují: jevy, které Mezivládní panel označuje jako pravděpodobné, se dnes považují za téměř jisté a navíc probíhají větší rychlostí, než se ještě před dvěma lety předpokládalo.

„Naší představou je poskytnout dobře uchopitelný a fundovaný podklad pro českou veřejnou diskusi o klimatických změnách, který bude v souladu s posledními vědeckými poznatky. Byli bychom rádi, kdyby byly odpovídající informace o probíhajících změnách k dispozici nejen široké veřejnosti, ale i skupinám, které výrazně přispívají k formování veřejného mínění, tedy novinářům, politikům, byznysmenům či pracovníkům státní správy“ říká o vydaném textu ředitel Centra pro otázky životního prostředí prof. Moldan.

Také z tohoto důvodu bude text volně přístupný na webových stránkách Centra pro otázky životního prostředí () i na stránkách Nadace Heinrich-Böll-Stiftung (), která vznik publikace finančně podpořila.

KONTAKT:

Hana Škopková

Univerzita Karlova v Praze

Centrum pro otázky životního prostředí

U Kříže 8, 158 00 Praha 5

Tel: +420 251 080 402

Fax: +420 251 620 441

E-mail: hana.skopkova@czp.cuni.cz

www.cozp.cuni.cz








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.