24. dubna 2009

KULT OKULTĚNÍ

Čtvrtek 23. dubna 2009krátce před pátou hodinou. Dvůr Karolina zaplňuje kvetoucí kaštan a skupinky studentů shromažďující roztodivné předměty. Nenápadně přibývá věcí i lidí. Vznikají jednotlivá stanoviště ne nepodobná kruhovému tréninku. Kdo ale čeká trénink těla, hluboce se mýlí. Tohle je kruhový trénink imaginace! Hledám v hloučku toho, který pomocí slov nejvíce posouvá lidmi a předměty. Alexandr Guha zvaný Lexa ponechává dokončovací práce svým spolužákům a po usměvavém „ahoj“ ochotně svolí k rychlému výslechu pro i-forum.    

Kdo je organizátorem akce a jaká je její historie?

Akce vznikla před šesti lety a postupně se vyvíjí a mění. Děláme ji my, studenti kulturologie. S vývojem se mění i její organizační skupina. Původně byla vernisáží, která se konala na katedře, a potom se z toho stalo něco jako festiválek, kde byly různé performance a hudební vystoupení. Vloni jsme se přesunuli do zrekonstruovaných historických sklepů a letos je to ještě úplně jiné tady na tom dvoře v Karolinu.

Čím je zvláštní, kromě toho, že se vše odehrává venku?

Oproti začátkům Okultění, kde byly vernisáže a performance už připravených děl, tady vznikne všechno okamžitě. Není připravené žádné dílo, jsou to vlastně workshopy, dílny a každou vede někdo ze studentů kulturologie. Všichni příchozí se můžou zúčastnit téhle kulturní atrakce. Ať už je to body painting nebo výuka „dýdžejingu,“ batika, výklad karet... Je to interdisciplinární, stejně jako kulturologie.

Ty jsi něco jako „okultní vedoucí“? Kdo ještě se podílí na uspořádání tohoto happeningu?

V tuto chvíli to organizuju se spolužačkou Nelou Hermannovou. Připravujeme na patnáct workshopů. Po zahájení už všechno bude probíhat spontánně, organizátorem se vlastně stane každý účastník.

Jaký je cíl Okultění a jak vůbec tenhle název vznikl?

Vznikl tak, že tam měla být kultura a kultění. Přímo u vzniku názvu jsem nebyl, zdědili jsme ho. Motto letošní akce je „Proud okamžité imaginace“ a svým způsobem je to vzpomínka na našeho profesora Vladimíra Boreckého, který působil na katedře kulturologie a nedávno bohužel zemřel. Právě on se zabýval imaginací a etabloval pojem imaginace v české vědě. Takže to je zároveň i background téhle akce.

Vidím, že prostor se zaplňuje. Jakou čekáte účast?

Okultění je doprovodný program Pražského Majálesu. Je to vlastně příspěvek Filosofické fakulty UK. Na propagaci jsme spolupracovali se studentskými médii. Myslím si, že byla i kampaň přes facebooky. Přijdou hlavně naši studenti a jejich kamarádi.

Takže je to zahájení Majálesu? Jaké další akce se připravují?

Majáles proběhne „na čarodějnice“ v Praze, Brně a Hradci. Má formu koncertů, volí se král Majálesu. Za Univerzitu Karlovu máme svého kandidáta a také doprovodný program. Stejně jako na Fakultě sociálních věd UK dělají akci Pavlač.

Jaké je tvoje poslední přání před zahájením?

Aby nepršelo! Před chvílí jsem volal na Hydrometeorologický ústav. Tvrdili, že od páté hodiny na Praze 1 pršet nebude, takže doufám, že Hydrometeorologický ústav nebudeme muset žalovat /smích/.

Děkuji za rozhovor.

(Jitka Hejlová)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.