17. září 2009

Na anketní otázky odpovídá Prof. MUDr. Naďa Jirásková, Ph.D.

Mohla byste nám prozradit, jaké povolání jste si představovala, že budete vykonávat, když jste chodila do základní školy a co nakonec rozhodlo o Vaší volbě?


V době studia na základní i střední škole jsem se úspěšně účastnila všech matematických a fyzikálních olympiád a docela vážně uvažovala o tom, že se budu těmto oborům věnovat. Na tom, že jsem se nakonec rozhodla studovat medicínu, má asi největší zásluhu moje maminka, která má panický strach z lékařů, a tak chtěla , aby byl na světě alespoň jeden doktor, kterého se nemusí bát.    


Vybavíte si okamžik, kdy Vám vědecká činnost přinesla největší radost?


Těžko mohu říci, kdy jsem takový pocit zažívala nejsilněji. Samozřejmě jsem měla a mám velkou radost, když se naší práci dostalo ocenění na evropských i světových oftalmologických forech. Jinak svoji vědeckou práci rozhodně nepřeceňuji, stále se považuji především za klinického lékaře, a mám radost z každé úspěšné operace či uzdraveného pacienta.  


Za posledních dvacet let se věda hodně změnila. Jaký vývoj předpokládáte ve Vašem oboru v následující deseti letech?


Pokrok je opravdu tak rychlý, že si vůbec nedovolím spekulovat o budoucích trendech a možnostech lékařských věd. Jen v našem oboru používáme nyní běžně diagnostické a terapeutické metody, o kterých se nám před 20 lety ani nezdálo a před 10 lety jsme si mysleli, že je bude možné využívat pouze  několika vysoce specializovaných centrech na světě.   


Ve svém projevu u příležitosti jmenování profesorů v říjnu 2008 ministr školství zmínil: „Akademický svět bývá někdy stereotypně vnímán jako centrum potenciálního odporu vůči stávajícímu společenskému uspořádání“.  Jaké kroky byste doporučila  budoucímu ministrovi školství?


Nejsem v pozici, abych mohla radit ministrům a myslím, že si ani radit nechtějí nechat. Pokud se ale  bude vláda naší země chovat  ke svým vědeckým pracovníkům a špičkovým odborníkům v kterémkoliv oboru tak, jak to činí doposud, odejdou všichni, kdo opravdu něco umějí, do zahraničí. 






 







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.