30. září 2009

Výsledky soutěže o Cenu Josefa VAVROUŠKA 2009, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v PRAZE

Soutěže o Cenu Josefa VAVROUŠKA se v roce 2009 zúčastnili autoři a autorky celkem šestnácti (16) prací z následujících vysokých škol:

Česká zemědělská univerzita v Praze

Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (1)

Masarykova Univerzita v Brně

Fakulta sociálních studií (4)

Univerzita Karlova v Praze

Fakulta humanitních studií (2)

Fakulta sociálních věd, (2)

Právnická fakulta, (5)

Přírodovědecká fakulta, (1)

Vysoká škola ekonomická

Fakulta informatiky a statistiky (1)

Členové Komise pro Cenu Josefa VAVROUŠKA konstatovali, že do soutěže byly zaslány práce buď vynikající, nebo dobré kvality, které prokazatelně naplňují odkaz Josefa VAVROUŠKA.

Typ prací:

Disertační práce (2x), diplomové práce (10x), bakalářské práce (4x).

Kategorie vědecko-výzkumné (disertační) práce:

První místo získal Mgr. et Mgr. Vojtěch MÁCA za disertační práci: Právní úprava ekonomických nástrojů ochrany životního prostředí v ČR. Práci obhájil na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, na Katedře práva životního prostředí. Vedoucím a konzultantem byl Doc. JUDr. Jaroslav DROBNÍK, CSc.

Kategorie magisterské (diplomové) práce:

První místo v kategorii diplomových prací získává Manuel VILLALOBOS za studii: Principy ochrany životního prostředí a jejich uplatňování v mezinárodním, evropském komunitárním a českém právu. Práce byla obhájena na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, na Katedře práva životního prostředí. Vedoucí a konzultantkou byla JUDr. Martina FRANKOVÁ, Ph.D. Druhé místo v kategorii diplomových získaly současně dvě studie: práce Mgr. Lucie JAKEŠOVÉ: Krajina jako zrcadlo společenských procesů. Analýza vývoje struktury krajiny v čase. Práce byla obhájena na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, na Katedře sociální a kulturní ekologie. Vedoucím a konzultantem byl Ing. Jan SKALOŠ, Ph.D. A práce Miloslavy KETTNEROVÉ: Environmentální aspekty obchodu s bioprodukty. Práce byla obhájena na České zemědělské univerzitě v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Katedra rostlinné výroby. Vedoucí práce a konzultantkou byla Ing. Perla KUCHTOVÁ, Ph.D.

V kategorii diplomových prací byla dále udělena dvě Čestná uznání.

První Čestné uznání v kategorii diplomových prací získává Martin CHVOJKA za studii: Olympijské hry v Praze. Vícekriteriální posouzení vhodnosti variant pro umístění ústředního olympijského areálu. Práce byla obhájena na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, na katedře sociální a kulturní ekologie. Vedoucím a konzultantem byl PhDr. Ivan RYNDA. Druhé Čestné uznání v kategorii diplomových prací získává Denisa GULDOVÁ za studii: Právní úprava ochrany rostlinstva a živočišstva. Práce byla obhájena na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, na Katedře práva životního prostředí. Vedoucím a konzultantem byl JUDr. Vojtěch STEJSKAL, Ph.D.

Kategorie bakalářské práce:

První místo v kategorii bakalářských prací získává Matěj BAJGAR za studii: Cross-Price Elasticises With Leisure: Estimation and Implications for Environmental Taxation, neboli: Křížové elasticity s volným časem: Odhady a význam pro environmentální daně. Práce byla obhájena na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, na Institutu ekonomických studií. Komise u této práce ocenila, že se v řadě aspektů vyrovná diplomovým pracím. Vedoucím práce byl Mgr. Milan ŠČASNÝ, Ph.D. V kategorii bakalářských prací získal Čestné uznání Jan SKALÍK za práci: Vědomosti a postoje mládeže týkající se změny klimatu. Studie byla obhájena na Fakultě sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně, na Katedře environmentálních studií. Vedoucím práce byl Mgr. Bohuslav BINKA, Ph.D.

Komise konstatovala vysokou úroveň všech zúčastněných, tedy i neoceněných prací. Komise schválila návrh dopisu, který bude zaslán všem soutěžícím, jejichž práce nemohly být oceněny.

Ocenění byla autorům vítězných prací předána dne 15. září 2008 v 9000 hod. ve Velké aule Karolina u příležitosti slavnostní magisterské promoce absolventů FSV UK.

Cena Josefa Vavrouška byla zřízena Nadací Charty 77 v roce 1996 na počest předního českého ekologa Josefa Vavrouška, který tragicky zahynul v roce 1995. Podle Nadace Charty 77 je udělována "za aktivní prosazování trvale udržitelného způsobu života, za činnost usilující o pozitivní řešení vzájemně spjatých ekologických, sociálních, ekonomických i dalších problémů nebo za výjimečný čin nebo činnost v oblasti ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje". Od roku 2005 je vyhlašována ve spolupráci s Nadací Partnerství. Bývá vyhlašována každoročně 5. června, který je světovým Dnem životního prostředí.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.