9. října 2009

Čeští a slovenští doktorandi rokovali o hudebním vzdělávání

Ve dnech 17. 9. 2009 a 18. 9. 2009 se uskutečnila ve spolupráci s Fakultní ZUŠ na Barrandově a pod patronací MŠMT doktorandská konference „Teorie a praxe hudební výchovy“, kterou uspořádala v konferenčním sálu ministerstva školství Katedra hudební výchovy PedF UK v Praze vedená doc. Janou Palkovskou.

Všichni si zřetelně uvědomujeme, že v současnosti musíme vyvinout více úsilí v utváření hudební a vůbec estetické kultury našich dětí. Dobrá hudba, která vstupuje do vědomí citlivých lidí, může totiž velmi pozitivně ovlivňovat nejenom estetické vnímání dětí a mládeže, ale má přímý vliv na utváření jejich postojů i k hodnotám mimohudebním. Zasahuje totiž i etické hodnoty a celkové chování člověka. Proto mít cit a smysl pro krásu je velké bohatství, o které se musí škola zasloužit i v dnešní době „drcené“ techno-ekonomickým mamonismem. Je to i proto důležité, že už několik let uplatňujeme v České republice i ve Slovenské republice novou pedagogickou reformu. A právě pedagogické fakulty a jejich hudební katedry mají klíčové postavení v ovlivňování hudebního a kulturního rozvoje osobnosti, protože připravují budoucí učitele hudební výchovy. Nejvyšší stupeň vysokoškolského vzdělávání – doktorandské studium – by mělo být také nejvyšším garantem odborného přístupu ke všem základním otázkám hudebního vzdělávání a výchovy dětí na všech školských stupních.

zleva: Prof. Luděk Zenkl, významný česko slovenský hudební pedagog, Ostravská univerzita v Ostravě, doc. Miloš Kodejška, Národní koordinátor EAS pro ČR, Univerzita Karlova v Praze

Konference, které se zúčastnilo na 60 doktorandů, jejich školitelů a učitelů ze základních a středních škol, probíhala po oba dny ve velmi pracovním rytmu. Nejprve navázala na dosavadní poznatky Visegrádského hudebního týmu vedeného doc. Milošem Kodejškou. Tento kolektiv podporovaný Mezinárodním visegrádským fondem uskutečnil v minulých létech desítky drobných i významných mezinárodních uměleckých a odborných aktivit. Nejvýznamnější událostí byl bezesporu Evropský hudební kongres EAS na Univerzitě Karlově v Praze v roce 2005. Koncepce doktorandských studií v České republice přiblížila doc. Marie Slavíková se Západočeské univerzity v Plzni. O situaci v této oblasti ve Slovenské republice hovořila pak doc. Irena Medňanská z Prešovské univerzity.

Analýza dosavadních zkušeností z uplynulých přibližně 20 let v podání dvou významných hudebníků Prof. Luďka Zenkla z Ostravské univerzity a Prof. Josefa Říhy z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem charakterizovala pozitivní i negativní trendy v hudební výchově, především v základních školách. Nastínila ale i cesty, kterými by se měla ubírat témata doktorandských prací, aby zachytila skutečné potřeby učitelů hudební výchovy.

Témata jako je kultura pěveckého a řečového projevu, tvořivá intonace jsou velmi diskutované oblasti v profesi učitele hudby. Na pražské hudební katedře působí významné osobnosti, které se jimi intenzivně zabývají. Jsou to doc. Hana Váňová a Dr. Alena Tichá. Toto druhé téma konference výborně uvedla doc. Hana Váňová.

Prvky instrumentální tvořivosti následně představil jako třetí téma konference Prof. Jiří Holubec z UJEP v Ústí nad Labem. Jeho referát ukázal, jak výuka hudební výchovy ve všeobecných školách může být plná aktivity, tvořivosti, zábavy a radosti. Uplatňování kolektivní hry, moderních hudebních námětů, masmedialních prostředků dnes fascinují děti a mládež. Hudební výchova se může takto stát jedním z nejoblíbenějších předmětů ve školách. Zkušenosti a rady Prof. Jiřího Holubce byly velmi inspirativní pro doktorandy i učitele v praxi.

z jednání česko slovenské doktorandské konference o hudebním vzdělávání

Druhý den konference otevřelo téma, které Prof. Jaroslav Herden nazval Ve prospěch komunikace s hudbou. Vzhledem k tomu, že autor tématického referátu byl nemocen, jeho myšlenky prezentovala doc. Hana Váňová z Univerzity Karlovy v Praze v umělecké spolupráci s Prof. Belo Felixem z Univerzity M. Bela z Banské Bystrice. Prof. Jaroslav Herden vložil do svého referátu ty nejcennější životní zkušenosti, náměty a rady o poslechových aktivitách doplněné odkazy na jeho dříve již vydaná díla.  

Poslední téma konference bylo nazváno Hudba ve škole jako terapeutický faktor. Úvodní referát přednesla bývalá doktorandka katedry hudební výchovy PedF UK Mgr. Jana Weber, která se o tuto problematiku dlouhodobě zajímá a velmi úspěšně ji studovala i v zahraničí. Představila na příkladech, jak hudba dokáže významně ovlivnit psychické klíma člověka a jakými prostředky toho může dosahovat. 

z jednání česko slovenské doktorandské konference o hudebním vzdělávání

Ke všem představeným referátům vždy následovaly koreferáty studentů – doktorandů a pak ještě příspěvky do rozpravy, kterých se zúčastňovali především učitelé vysokých a středních škol. Velmi často sledovali výzkumnou problematiku, dělili se o zkušenosti z hudebněvýchovné práce s dětmi od předškolního věku až po střední školy. Naprostá většina referujících byla vzorně připravena a neskrývala přání svá témata poctivě dále zkoumat a podílet se i na týmové spolupráci. Pražská konference jim k tomu dala příležitost i v tom, že každý referující byl moderátorem velmi kvalitně předem představen. Domníváme se totiž, že uvádět mladé hudebníky do odborné spolupráce i v mezistátním smyslu je velmi důležité, neboť samotný „pěšák“ mnohé nedokáže, ale v tvůrčím kolektivu přináší vědecká práce podstatně lepší výsledky. Významný podnět k takové týmové spolupráci dal Prof. Jiří Luska z Palackého univerzity v Olomouci, když představil poslání tříletého grantového záměru v hudební oblasti. Doktorandská konference byla provázená velmi dobrou náladou, zájmem o spolupráci a také muzicírováním. Ukázal to i společenský večírek s lidovou instrumentální hudbou z Prešovské univerzity pod vedením Dr. Jozefa Hrušovského.

Není účelem tohoto článku odborně charakterizovat obsah konference, neboť k tomuto účelu organizátoři připravují sborník referátů a podnětů pro hudební praxi. Při příštích setkáních budeme ještě více hledat cesty ke spolupráci s praktikujícími učiteli hudební výchovy na jednotlivých stupních škol. Vždyť všem nám jde o jedno, aby se zlepšily hudební vkus a školní hudební vzdělávání v našich zemích! Je to cíl, o který musíme usilovat společně. Těšíme se na dobrou spolupráci a na další odborná setkávání českých a slovenských doktorandů, jejich školitelů a učitelů z praxe na katedře hudební výchovy Pedagogické fakulty UK v Praze.

doc. PaedDr. Miloš Kodejška, CSc.,

vedoucí přípravného výboru konference a národní

koordinátor EAS pro ČR,  Pedagogická fakulta UK v Praze

miloss.kds@atlas.cz

http://www.musicart.cz/pedfuk/index.html







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.