10. listopadu 2009

Výstava Evropa hoduje…. ve 27 obrazech. Evropská kulturní cena pro mladé představí v klubu K4 v Celetné své vítěze

V prostorách studentského klubu K4 v Celetné 20 bude slavnostní vernisáží zahájena mezinárodní výstava fotografií nazvaná „Evropa hoduje…. ve 27 obrazech.“ Fotografie vznikly v rámci Evropské kulturní ceny pro mladé. Kolekce vítězných prací mladých tvůrců ze zemí evropské sedmadvacítky měla svou premiéru na ministerstvu kultury v Paříži 15. května 2009, její pražská premiéra se v klubu K4 odehraje 10. listopadu v 19 hodin. Výstava zde potrvá do 24. listopadu, od 25. listopadu do 4. prosince ji bude moci shlédnout také brněnské publikum.

Stejně jako v roce 2008, také letošní ročník soutěže byl výjimečně silný, neboť své fotografie zaslalo několik set nadějných talentů z více než dvou desítek evropských zemí. Konečných 27 fotografií vybrala porota složená z významných osobností především francouzského kulturního a veřejného života. Do jejích řad zasedl například Stéphane Hessel, spoluautor Všeobecné deklarace lidských práv z roku 1948, Marc-Olivier Fogiel, jeden z nejznámějších francouzský moderátorů a současně televizní producent, Mercedes Erra, prezidentka Euro RSCG či Jean-Marie Dura, generální ředitel sítě kin UGC. Své zastoupení měla také Česká republika, reprezentovaná Ivo Jeníkem, právníkem a členem l´AFI či Spolku českých právníků VŠEHRD.

Ačkoliv ne všichni se v rámci letošního tématu „Evropa hoduje….ve 27 obrazech“ (l´Europe a table) zaměřili na gastronomii a národní tradice stolování, velká část fotografií je právě jídlu a všemu, co s ním souvisí, věnována. Výstava je tak mimořádnou příležitostí nahlédnout nejen do kuchyní našich evropských sousedů, ale také podívat se, jak oni vidí nás, naši národní kuchyni či kulturu stolování.

Po velice úspěšném prvním ročníku převzal nad výstavou záštitu senátor a bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Ve Francii se Evropská kulturní cena i následná výstava koná pod záštitou ministryně kultury Christine Albanel. Právě na ministerstvu kultury v Paříži byly také 15. května 2009 vybrané fotografie poprvé vystaveny.

Mezi spolupořadatele pražské výstavy patří spřízněné organizace jako Francouzský institut v Praze, Spolek českých právníků Všehrd či Eurocentrum. Hlavním mediálním partnerem je Rádio 1, dalšími mediálními partnery jsou Český rozhlas Vltava, Český rozhlas Rádio Wave, Finmag – finanční magazín a on-line server www.finmag.cz. Generálním partnerem výstavy je společnost Partners For Life Planning, a.s.

Kontakt: info@vsehrd.cz

www.27obrazu.cz

Evropská kulturní cena pro mladé

L´Association Française Internationale pravidelně vyhlašuje takzvanou Evropskou kulturní cenu pro mladé (Jeune Prix de la Culture Européenne, JPCE) určenou především současným i minulým studentům výměnného programu ERASMUS. Cílem JPCE je podpořit evropskou mobilitu a podtrhnout význam svobody nejen přeshraničního pohybu, ale také uplatnění. JPCE je tak jakýmsi holdem současné Evropě, v níž se bariéry mezi jednotlivými státy neustále zmenšují. Přesto, díky participaci studentů z nejrůznějších evropských zemí, máme možnost ocenit i národní specifika a kulturní rozdíly, které v Evropě přetrvávají a představují bohatství, jež ji činí výjimečnou.

V rámci Evropské kulturní ceny pro mladé jsou studenti vyzváni, aby na předem stanovené téma zasílali své fotografie. Z nich poté porota vybere 27 reprezentativních evropských pohledů na danou problematiku. Těchto sedmadvacet fotografií je pak základem výstavy, jež se přesouvá v průběhu roku mezi jednotlivými evropskými metropolemi i menšími městy, právě jako symbolická oslava již zmíněné svobody a s ní související mobility.

Spolek českých právníků VŠEHRD

Spolek českých právníků VŠEHRD byl založen roku 1868 při Právnické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze za účelem povznesení vzdělanosti a kultury českého národa a Zemí Koruny české v rámci Rakousko-Uherska. Členy Všehrdu byli čelní představitelé českého politického, hospodářského i kulturního života. V období První republiky patřil Všehrd k nejvýznamnějším a u tehdejší právnicky vzdělané veřejnosti neznámějším sdružením.

Také dnes je Všehrd občanským sdružením, jehož členy jsou osobnosti obce právnické, studenti právnických fakult a čestní členové, mezi něž patří takové osobnosti, jakými jsou Prof. Václav Klaus, prezident ČR nebo Prof. Roger Scruton, anglický politolog. Všehrd pořádá řadu vzdělávacích, kulturních, sportovní i společenských akcí, vyvíjí publikační činnost a rovněž je zřizovatelem Randovy nadace, jejímž cílem je podpora talentovaných studentů práva. Více informací o spolku naleznete na www.vsehrd.cz










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.