20. listopadu 2009

Univerzita Karlova udělí pamětní medaili UK Prof. Jiřímu Dvořákovi

Na návrh 3. lékařské fakulty UK bude 20. listopadu 2009 udělena pamětní medaile UK Prof. Dr. med. Jiřímu Dvořákovi za významný přínos v oblasti neurologie a sportovní medicíny. Slavnostní akt se uskuteční ve Vlasteneckém sále Karolina ve 14 hodin.

Profesor Dr. med. Jiří Dvořák, profesor University v Zürichu a předseda zdravotní komise FIFA, je bývalým studentem Fakulty všeobecného lékařství UK. V roce 1968 emigroval do Švýcarska, kde dostudoval medicínu a postupně se stal jedním z akademicky nejúspěšnějších českých lékařů. V roce 1990 byl jmenován docentem a v roce 1995 profesorem neurologie University v Zürichu. Kromě neurologie je orientován na sportovní medicínu, je členem vedení FIFA zodpovědným za zdravotnické otázky světové kopané.

V české lékařské vědě stál prof. Dvořák při založení Interní grantové agentury MZ ČR, v letech 1995 – 2003 byl předsedou její správní rady. Během svého působení v této funkci dokázal vytvořit okruh spolupracovníků, se kterými formuloval základní principy činnosti IGA a pravidla pro přijímání a hodnocení žádostní a pro hodnocení závěrečných zpráv. Vždy byl objektivní, nestranný a pod jeho dohleden IGA MZ ČR vzkvétala. Také proto je přínos prof. Dvořáka pro českou vědu a medicínu tak významný.

Prof. Dvořák je významným vědcem v oboru neurologie. Svědčí o tom více než 200 originálních prací a desítky monografií, čestná členství v mezinárodních společnostech i členství v redakčních radách mezinárodních časopisů.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.