3. listopadu 2009

UK jediná česká univerzita v Šanghajském žebříčku

Tisková zpráva

3. listopadu 2009

UNIVERZITA KARLOVA v elitní společnosti světových univerzit

JAKO JEDINÁ ČESKÁ UNIVERZITA se opakovaně prosadila v prestižním ŠANGHAJSKÉM ŽEBŘÍČKU


Univerzita Karlova patří mezi špičkové světové univerzity a trvale je hodnocena jako nejlepší univerzita v České republice. Opětovně to potvrdilo právě publikované, mezinárodně uznávané hodnocení univerzit. Academic Ranking of World Universities (tzv. Šanghajský žebříček) srovnává a detailně hodnotí 2000 nejlepších vysokých škol z celkového celosvětového počtu 17 000 vysokých škol. UK se v něm umístila na 201. - 302. místě, podle dopočtu dle kritériií vedlejšího hodnocení obsadila 259. místo a je jedinou českou vysokou školou v první pětistovce. UK se tak řadí mezi 1,7 % nejlepších světových univerzit a mezi 100 nejlepších evropských univerzit.


Rektor UK prof. Václav Hampl k tomu uvedl: “Považuji to za výzvu k dalšímu zlepšení vědy, výzkumu a vzdělávání. Ambicí univerzity je dosáhnout umístění v nejlepší dvoustovce. Je zřejmé, že je k tomu potřeba spolupráce celé akademické obce UK. A jsem přesvědčen, že mít českou univerzitu v nejlepší světové dvoustovce,  musí být v zájmu celé České republiky.”


Tento další úspěch Univerzity Karlovy v oblasti světové vědy a výzkumu navazuje na nedávno zveřejněná a rovněž celosvětově respektovaná mezinárodní hodnocení (Taiwan HE Evaluation and Accreditation Council, hodnocení The THES a hodnocení CHE ExcellenceRanking 2009). I zde se Univerzita Karlova umístila s nepřehlédnutelným náskokem nejlépe z českých vysokých škol. V ostré konkurenci zlepšila své postavení v taiwanském hodnocení o 40 pozic (obsadila 226. místo) a o 32 pozic v hodnocení The THES (obsadila 229. místo). Univerzita tak začíná atakovat hranici dvou set nejlepších. 


Šanghajský žebříček – Academic Ranking of World Universities je sestavován šanghajskou univerzitou Jiao Tong a je založen na objektivních kritériích, jejichž hodnota nezávisí na subjektivním názoru posuzovatele. Mezi kritéria hodnocení patří tzv. Alumni – absolventi univerzity, kteří získali Nobelovu cenu nebo Fields Medal Award – zaměstnanci univerzity, kteří získali Nobelovu cenu nebo Fields Medal; HiCi – vysoce citovaní výzkumníci; N&S – články publikované v časopisech Nature a Science; SCI – články obsažené v databázích Science Citation Index-expanded (SCI) a Social Science Citation Index (SSCI); Size – vážený součet předchozích pěti výsledků vydělený počtem pracovníků univerzity.


Další aktuální úspěchy UK v mezinárodních ratinzích naleznete zde:


http://iforum.cuni.cz/IFORUM-8023.html

http://iforum.cuni.cz/IFORUM-7888.html

http://iforum.cuni.cz/IFORUM-7946.html


Za správnost:


Mgr. Václav Hájek




Odbor vnějších vztahů


Univerzita Karlova v Praze


tel:                    +420 224 491 248


e-mail:                       




Stručná informace o Univerzitě Karlově



Univerzita Karlova byla založená v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou a vývojovou nebo další tvůrčí činnost nebo pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita má přes sedm a půl tisíce zaměstnanců, z toho čtyři tisíce akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje téměř 50 000 studentů (což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR), kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s takřka 660 studijními obory. V bakalářských studijních programech studuje přes 15 500 studentů, v magisterských 26 000 studentů a v doktorských přes 7 000 studentů. Více než 6 000 studentů jsou cizinci. Nejrůznější kursy celoživotního vzdělávání ročně absolvuje přes 15 000 účastníků.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.