4. listopadu 2009

Studentská Unie nominovala své kandidáty na cenu Jana Opletala

Tisková zpráva 1. 11. 2009

PRAHA – Studentská komora Rady vysokých škol 17. listopadu ocení studentskou osobnost, která se významně zasloužila o rozvoj akademické samosprávy a studentského hnutí nebo se zapojila do veřejného dění. Bude jí udělena cena Jana Opletala. Studentská Unie UK nominovala hned dva kandidáty: Martina Bendu a Jiřího Boudala, kteří jsou studenty Univerzity Karlovy.


Nominovaný Jiří Boudal stál u zrodu iniciativy nazvané Inventura demokracie, což je projekt zaměřený na rekapitulaci uplynulých dvaceti let a celkového hodnocení stavu dnešního politického dění. Nabádá studenty i veřejnost zabývat se kritikou a přemýšlet, zda je v našem politickém systému vše v pořádku. „Jiří Boudal je osobou, která se snažila – a nutno podotknout, že velmi úspěšně – aktivizovat českou společnost k reflexi a aktivnímu se zapojení do rekapitulace uplynulých dvaceti let,“ vysvětlila Olga Georgievová, předsedkyně Studentské Unie. „Jeho vize se postupně zformovala do iniciativy Inventura demokracie, která se dostala do povědomí veřejnosti, a kterou právě on dokázal obhajovat a zastupovat navenek,“ dodala Georgievová.

Foto: Vladimír Šigut


Druhým nominovaným je Martin Benda, který v roce 2004 založil časopis Sociál na Fakultě sociálních věd, poté časopis FFakt na Filozofické fakultě a nakonec i celouniverzitní internetový portálu UKáčko.cz. Díky němu jsou tisíce studentů Univerzity Karlovy pravidelně informovány o univerzitním životě, o zajímavých akcích i možnostech jejich aktivního zapojení do dění na Univerzitě. V současné době je Martin Benda předsedou občanského sdružení UK media, které sdružuje všechna tato tři média.


„Tyto dvě osoby jsou natolik odlišné a výrazné, že jsme si nemohli dovolit je nenominovat,“ vysvětlil Slaven Elčić, místopředseda Studentské Unie Univerzity Karlovy. „Myslíme si, že si vzájemně nekonkurují, protože pole jejich působnosti, ač široké, je úplně s jiným zaměřením a ovlivňuje jiné studentské aktivity. Každá svým velmi významným působením ovlivňuje každodenní život studentů i možnost jejich zapojení do společensky významných událostí,“ doplnil Elčić.


Cena, která je udělována jednou za tři roky, je nazvána po Janu Opletalovi, studentovi Lékařské fakulty Karlovy univerzity, který byl zabit při demonstraci proti okupaci českých zemí nacistickým Německem. Jan Opletal je příkladem člověka, který se veřejně přihlásil k demokratickým hodnotám i za cenu ohrožení a ztráty vlastního života.


Veronika Špornová

tisková mluvčí Studentské Unie UK






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.