12. listopadu 2009

Poděkování vítěze RNDr. Stanislava Hencla, Ph.D,

Poděkování vítěze RNDr. Stanislava Hencla, Ph.D,

při příležitosti akce

„Vyhlášení vítěze grantu na podporu vědy v hodnotě 1,6 milionu korun“

na základě darovací smlouvy mezi MFF UK a RSJ

MFF UK – Profesní dům (Malostranské nám. 25, Praha 1)

12. listopad 2009

Vážené dámy, vážení pánové,

nejprve bych rád poděkoval firmě RSJ za podporu vědy a za toto ocenění. Velmi si jej vážím a považuji za čest být vybrán z tolika vynikajících kandidátů.

Získání tohoto grantu je pro moji vědeckou práci velmi užitečné, neboť budu moci v následujících dvou letech věnovat více svého času výzkumu. Tímto bych také rád poděkoval Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, která mi v tomto vyjde vstříc. Například příští rok plánuji za podpory tohoto grantu strávit jeden měsíc v Americe na University of Cincinatti a tři měsíce ve Finsku na univerzitě v Jyväskylä.

Nyní bych rád uvedl několik slov o matematice a předloženém projektu. Pomocí matematického modelování se pokoušíme popsat svět okolo nás. Snažíme se popsat různé jevy ve fyzice, ekonomii, biologii, chemii i jiných oborech. Většinou je mnohem jednodušší a levnější provést několik modelů na počítači než provést konkrétní experimenty v praxi. Například je levnější namodelovat si několik křídel letadla na počítači a poté si vybrat to s nejlepšími vlastnostmi než konstruovat drahé modely a ty pak zkoušet v aerodynamickém tunelu.

Ve svém výzkumu se zabývám teorií deformací a nelineární elasticity. Představme si následující problémy: konstruujeme novou přehradu a chceme vědět, jak má být široká v různých výškách, abychom zajistili její pevnost. Jiným příkladem je konstrukce nového křídla letadla. Rádi bychom pomocí vhodného tvaru křídla snížili spotřebu paliva a zároveň bychom rádi zajistili dostatečnou pevnost. Na řešení těchto otázek je potřeba rozsáhlý matematický aparát. Já se v rámci svého základního výzkumu snažím pomáhat takovýto aparát budovat. Cílem mého projektu je nalezení optimálních podmínek, které zaručí, že se materiál netrhá, nepřekroutí a lze ho zdeformovat zpět do původního tvaru.

RNDr. Stanislav Hencl, Ph.D, odborný asistent Katedry matematické analýzy MFF UK, držitel grantu RSJ

RNDr. Stanislav Hencl, Ph.D, odborný asistent Katedry matematické analýzy MFF UK, držitel grantu RSJ


Informace o vítězi: RNDr. Stanislav Hencl, Ph.D. Název práce:

Properties of weakly differentiable functions and mappings (Vlastnosti slabě diferencovatelných funkcí a zobrazení)

Během svého studia na MFF UK strávil RNDr. Stanislav Hencl, Ph.D., 15 měsíců ve Velké Británii na University College London a University of Sussex a po dostudování pracoval dva roky jako vědecký pracovník na univerzitě v Jyväskylä ve Finsku. Nyní je zaměstnán čtvrtým rokem na MFF UK a zkoumá teorii deformací a nelineární elasticity. V rámci tohoto výzkumu jsou hledány optimální podmínky, které zaručí, že se materiál netrhá, nepřekroutí a lze ho zdeformovat zpět do původního stavu.

E-mail:

Web: http://www.karlin.mff.cuni.cz/~hencl/

předání diplomu grantu RSJ „Matematika a její aplikace“ vítězi RNDr. Stanislavu Henčlovi, Ph.D, odbornému asistentovi Katedry matematické analýzy MFF UK, ředitelem společnosti RSJ Mgr. Karlem Janečkem, MBA, Ph.D.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.