17. listopadu 2009

Inventura demokracie vrcholí

Studentská iniciativa Inventura demokracie uspořádala 16. listopadu tiskovou konferenci, na níž zrekapitulovala své dosavadní aktivity a představila program happeningu, který proběhne 17. listopadu od 18.30 hodin na Václavském náměstí.

Jakub Bachtík přítomným novinářům nejprve shrnul dění kolem studentské výzvy politikům „Dejte nám dárek ke dvacetinám“, která byla zveřejněna 17. listopadu 2008. V ní studenti žádali politiky, aby občanům dali ke dvacetinám demokracie malý dárek – aby napravili čtveřici legislativních absurdit, které snižují úroveň naší demokratické kultury. Mezi ně zařadili zbytnělou poslaneckou a senátorskou imunitu, legislativní přílepky, politický lobbing a způsob obsazování mediálních rad.

Připraveno bylo i prohlášení, které má reprezentovat co nejširší okruh studentů a které by mělo zaznít přímo 17. listopadu na Václavském náměstí. Proto bylo sepsáno prohlášení Inventura demokracie 2009, které vznikalo v rámci veřejných textových dílen. Studenti nejprve vybrali čtyři klíčová témata, která se dále rozpracovávala. Těmi tématy jsou reflexe naší komunistické minulosti, vzdělání, role České republiky ve světě a křehká demokracie. Celé prohlášení naleznete zde.

Deset dní od 8. do 17. listopadu bylo věnováno Dnům inventury – sérii happeningů, protestů a debat, které vyvrcholily diskuzí s Madeleine Albrightovou v aule Filozofické fakulty UK.

Závěrečnou akcí studentské iniciativy bude 17. listopadu hodinové vystoupení na Václavském náměstí. Během happeningu organizátoři rozdají účastníkům akce dva tisíce ovčích masek a rázem je tak přemění na „ovčany“, snadno manipulovatelné obyvatele farmy zvířat.

A co bude s iniciativou dál? „My jsme o tom hodně přemýšleli. Vymezené čtyři body jsou pro nás stále důležité a je na nich potřeba dále pracovat. Ale my v tomto složení už nemáme síly pokračovat ve stejné intenzitě dál. Proto jsme dodrželi původní ideu Inventury demokracie jako jednoletého projektu. Naše zkušenosti a materiály bychom ale rádi šířili dál, třeba formou debat,“ vysvětlil iForu Jiří Boudal.

(Lucie Kettnerová)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.