Listopadové události na filmovém plátně

17. listopadu 2009

Protože většina současných studentů Univerzity Karlovy v období Sametové revoluce právě odkládala plenky, v lepším případě byla frekventanty mateřských škol, rozhodla se jim Přírodovědecká fakulta UK zprostředkovat klíčové události prostřednictvím autentických filmových záznamů. Projekce odstartovala v pondělí odpoledne v rámci studentských oslav 20 let svobodné univerzity a táhla se do pozdních nočních hodin.

Přírodovědecká fakulta přizvala ke spolupráci Krátký film, Originální videožurnál a Ústav pro výzkum totalitních režimů a společnými silami mohla být zrealizována Filmová přehlídka dokumentárních filmů i dosud nepublikovaných dokumentů z Archivu bezpečnostních složek. „Tato projekce má být reminiscencí na to, co tu bylo a co budeme v následujících dnech oslavovat na mnoha místech České republiky. Dnes v předvečer 20. výročí si tu připomeňme, jaké to bylo dříve, když tu byl komunismus a spousta věcí ještě fungovala jinak,“ řekl na úvod děkan Přírodovědecké fakulty UK prof. Bohuslav Gaš a vzpomenul například na obstrukce, pokud chtěl dříve někdo cestovat.

Organizátorka a tvůrkyně festivalu PhDr. Eva Novotná měla ten den opravdu napilno. Hodinu před tím totiž o patro výš zahajovala k témuž tématu výstavu. Nakonec ale stihla přeběhnout a mohla tak odstartovat maraton filmových týdeníků a dokumentů, který byl prokládán diskuzemi a vzpomínkami věnovanými zániku komunistické totality v Československu.

I když konkurencí akce byly koncerty studentských kapel, které se konaly před budovou děkanátu, byla všechna místa ve Velké geologické posluchárně obsazena a studenti postupem času neváhali obsadit ani schody, protože je čekalo opravdu dlouhé promítání...

(Lucie Kettnerová)








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.