18. listopadu 2009

Diskuse sdružení POLIS na téma Úřednické vlády

V úterý 10.11. se na přednášce pořádané politologickým sdružením POLIS diskutovalo o tématu Úřednické vlády. Hned z úvodních slov vyplynulo, že dnes již úřednické vlády v ČR nemáme. Na diskusi vystoupili jako panelisté: Jan Kysela (ústavní právník PF UK), Ondřej Kundra (Respekt), Vladimír Mlynář (poradce Jana Fischera).

S termínem “úřednická vláda” jsme se mohli setkat v období první republiky. Tehdy totiž neplatilo, že vládě k tomu, aby se mohla ujmout funkce, musí některá z komor Parlamentu vyslovit důvěru. Dnes by tedy bylo přesnější hovořit o vládě polopolitické. Všichni tři panelisté se shodli na tom, že vytvoření takové formy vlády indikuje nezdravý stav politického systému.

Ondřej Kundera poukázal na rozšíření korupčního potenciálu v poslanecké sněmovně. Vladimír Mlynář pak kritizoval především fakt, že nynější vláda Jana Fischera není ta, která do funkce nastupovala na jaře s vizí dočasného mandátu, který skončí v září předčasnými volbami. Jde o vládu, která má nový úkol, vést ČR až do řádných květnových voleb, k čemuž jí ale sněmovna explicitně nevyslovila důvěru. Vláda vládne bez prohlášení a musí řešit neodkládané problémy. Jan Kysela se pozastavil nad tím, jak si Češi oblíbili odborníky a nepolitické politiky. Přičemž vysokou popularitu premiéra Fischera vytyčil jako symptom jisté politické krize. Všichni tři panelisté narazili na problém stranického systému. Zdejší strany mají problém s nepočetnými členskými základnami, působí pak dojmem sekt a ne politických stran evropského typu.

Problém spočívá v tom, že česká veřejnost i po dvaceti letech zůstává nepolitická. Kundra sebekriticky podotkl, že svůj podíl na tom mají i místní média.

Sdružení Polis se o dění v české společnosti rozhodně zajímá, přijměte proto pozvání na naše další debaty.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.