19. listopadu 2009

Education is not for sale

Rakouští vysokoškoláci protestující proti škrtům ve školství využili den oslav Mezinárodního dne studentstva a opětovně vyrazili do ulic. V centru Vídně vyjadřovalo nesouhlas s plánovanými změnami ve školství více jak 10 000 demonstrantů, kteří nesli transparenty s nápisy "Konec s podfinancováním univerzit". K účasti na demonstraci ve Vídni vyzvalo mezinárodní studentské hnutí pod heslem Education is not for sale, ale i rakouská studentská unie Österreichische Hochschülerschaft.


Nesouhlas s vysokoškolskou politikou vyjadřovali na Mezinárodní den studentstva kromě rakouských demonstrantů i studenti v Německu, Itálii, Francii. Podle údajů www.unsereuni.at se jednalo o pravděpodobně největší studentské demonstrace v Evropě od roku 1968 - s více jak 300 000 účastníky.


Rakouští studenti od října okupují auly maximy na univerzitách ve Vídni, Linci, Grazu a Salcburku a dožadují se volného přístupu ke vzdělání, lepšího financování univerzit a zlepšení podmínek studujících a vyučujících. V dopise zaslaném rakouské vládě vyzývají k přepracování systému Bachelor/Master a zrušení studijních poplatků pro občany ze států mimo EU a pro studenty, kteří překročili dobu studia.


Nespokojení vysokoškoláci představili své požadavky i na sobotním představení vídeňského divadla Burgtheater, kam vnikli během představení. Ředitel přední rakouské scény podpořil studentské hnutí a nabídl studentům možnost diskutovat o problémech vysokého školství v prostorách divadla. Debatu o této problematice studenti plánují uspořádat dne 25. listopadu v Paláci Kabelwerk jako prostest proti oficiálně organizovanému "Vysokoškolskému dialogu" ministra pro vědu a výzkum Johannese Hahna a ministryně školství, umění a kultury Claudie Schmiedové.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.