20. listopadu 2009

Festival Albertov 1989 nabídl nepublikované dokumenty


Velká geologická posluchárna Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy byla v pondělí dějištěm přehlídky dokumentárních snímků vztahujících se k událostem listopadu 1989. Festival s názvem Albertov 1989 představil v předvečer 20. výročí sametové revoluce nejen dobové filmové týdeníky z produkce Krátkého filmu nebo Originálního videožurnálu, ale i dosud nezveřejněné dokumenty z Archivu bezpečnostních služeb.

Divácky atraktivní byl zejména premiérový pohled na demonstrace na Národní třídě a na Vyšehradě "z druhé strany" - prostřednictvím kamery StB. Tento dokument byl vysílán v původní neupravené verzi, a publikum tak nebylo ochuzeno ani o svérázné komentáře příslušníků tajné policie. Velký ohlas vzbudil i čtyřicetiminutový sestřih událostí od 17. listopadu do generální stávky o deset dní později, který nabídl mimo jiné i nahlédnutí do zákulisí rodícího se Občanského fóra. Vedle snímků mapujících situaci v Praze organizátoři zařadili do programu i film zaměřený na dění v menších městech a na venkově, kde byla informovanost o průběhu revoluce mnohdy mizivá.

Přestávky mezi projekcemi byly věnovány vzpomínkovému vyprávění účastníků demonstrací a jejich diskusi s diváky. Více než osmihodinový program festivalu pak uzavřel těsně před půlnocí krátký film zachycující odhalení pamětní desky před Přírodovědeckou fakultou na Albertově, odkud 17. listopadu 1989 vyrazil studentský průvod.                                                                                 


Z Albertova David Čermák

(článek vznikl ve spolupráci s FSV UK)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.