25. listopadu 2009

Už nikdy o nás bez nás


V úterý 24.11. 2009 se v Lipsku konala celostátní konference rektorů německých vysokých škol. Na protest proti tomuto zasedání a současné podobě německé vysokoškolské politiky se v centru města uskutečnila demonstrace, které se podle policejních odhadů zúčastnilo více než 4000 převážně mladých lidí z celého Německa. O den dříve obsadila přibližně stovka studentů budovu rektorátu univerzity v Lipsku.


Pod heslem „Keine Stimme ohne uns“ (volně přeloženo: Už nikdy o nás bez nás), které se během předchozích dnů objevilo jak na oficiálních vývěsních plochách, tak na samolepkách a nápisech na zdech, prošel pískající a skandující dav demonstrantů, vedený několika automobily, od okupovaného sídla rektorátu k Nové radnici a odtud k budově správního soudu. Demonstrace byla sledována policejními hlídkami, které usměrňovaly dopravu a dohlížely na plynulý průběh akce. Během asi dvouhodinového protestu nedošlo k žádným incidentům ani zraněním.


Hlavní příčinou nespokojenosti studentů je podle organizátorů demonstrace unáhlené a nekoordinované naplňování podmínek Boloňského procesu. Reorganizace starých studijních programů v rámci přechodu na nový systém bakalářského a magisterského studia vede k zvyšování studijní zátěže a snížení kvality výuky, protože většina škol redukuje původní čtyř- nebo pětileté obory do tříletých bakalářských studijních programů, jejichž absolventi nejsou kvalitně připraveni ani pro trh práce, ani pro případné další studium. Jako další důvod k protestům uvádějí pořadatelé akce neustálé zvyšování počtu vysokoškolských studentů a z toho plynoucí podfinancování vysokých škol.


Studenti z Lipska a ostatních saských univerzitních měst protestovali také proti plánu pravicové vlády zavést v Sasku po vzoru některých dalších spolkových zemí studijní poplatky.


Mezi demonstranty se objevili také přívrženci strany Levice (Die Linke), stejně jako ještě radikálnější Marxisticko-leninistické strany Německa (MLDP). Nedostali se ale mezi řečníky a jejich účast nebyla nijak masová. Akce neměla mít podle organizátorů žádný prvoplánově politický význam.


Zajímavá je role rektora Univerzity v Lipsku, který sice vyjádřil nesouhlas s obsazením svého sídla, na druhou stranu ale jasně prohlásil, že proti demonstrantům nijak nezasáhne.


Protestní průvod se stal svérázným happeningem a ukázkou kreativity studentů. Mezi nejvtipnější transparenty, které se objevily během demonstrace, patří: „Až vyrostu, bude ze mě lidský kapitál,“ „Chuck Norris vystudoval bakaláře za tři roky. A vy?“ a především všudypřítomné: „Bohatí rodiče pro každého“.


Vojtěch Lipský

lipsky.bloguje.cz






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.