3. prosince 2009

Jeho Eminence Tomáš kardinál Špidlík, S. J. oslaví devadesátiny

Na počest 90. narozenin Jeho Eminence Tomáše kardinála Špidlíka, S. J. bude 10. prosince 2009 v Římě uspořádána slavnostní recepce. Hostem pořadatelů J. E. Pavla Vošahlíka, velvyslance České republiky u Svatého stolce, J. E. Vladimíra Zavázala, velvyslance České republiky v Itálii a Papežské koleje svatého Jana Nepomuckého v Římě je i Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., rektor Univerzity Karlovy. Prof. ThDr. Tomáš Josef kardinál Špidlík je emeritním profesorem východní spirituality Ponficio Istituto Orientale v Římě a nositelem titulu doktor honoris causa teologických věd za vynikající zásluhy o vývoj katolické teologie, který obdržel v roce 1999 na návrh Katolické teologické fakulty UK.

Prof. ThDr. Tomáš Josef kardinál Špidlík (17. 12. 1919, Boskovice), český katolický teolog, kněz, jezuita a kardinál, je považován za nejvšestrannějšího žijícího křesťanského orientalistu. Špidlík se zaměřoval na teologii křesťanského východu. Mnozí oceňují hloubku, poctivost i umělecký cit jeho bádání, jeho porozumění historii i současnosti a schopnost učinit dávné myšlenky inspirativními i pro současnost.

Tomáš Špidlík začal v roce 1938 studovat latinu a českou literaturu na filozofické fakultě v Brně. Po uzavření českých vysokých škol nacisty na podzim 1939 pokračoval v letech 1942–1945 ve filozofických studiích na Velehradě. Po skončení studií byl Špidlík jmenován prefektem velehradského gymnázia. Vyučoval zde češtinu a ruštinu.

V roce 1946 byl poslán na teologická studia do holandského Maastrichtu, v roce 1950 studoval v italské Florencii a v letech 1951–53 pokračoval na Papežském orientálním institutu v Římě, kde v roce 1954 obhájil doktorskou práci Joseph de Volokolamsk. Un chapitre de la spiritualité russeo (Josef Volokolamský. Úvod do ruské spirituality).

Od roku 1954 vyučoval jako docent východní a patristickou teologii v Římě v Papežském orientálním institutu, na Papežské gregoriánské univerzitě a v karmelitánském institutu Teresianum a hostoval na mnoha evropských i světových univerzitách, mimo jiné v St. Paul ve Spojených státech, v Indii a v Kinshase (Zaire). V roce 1961 byl jmenován profesorem. V letech 1951–1989 byl spirituálem Papežské koleje sv. Jana Nepomuckého v Římě. Od roku 1990 přednášel již jako emeritní profesor na Papežském Východním Institutu, a od roku 1991 žije a pracuje v Centro Ezio Aletti v Římě.

28. října 1998 jej český prezident Václav Havel vyznamenal Řádem T. G. Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

Prof. Špidlík je nositelem čestných cen Italské republiky (Zlaté medaile za zásluhy o kulturu a umění, 2003, ceny Corrada Ursiho za přínos pro porozumění mezi národy prostřednictvím médií, 2005) a zlaté medaile Jana Ámose Komenského, 1992. V roce 1993 byl jmenován čestným členem Společnosti byzantských studií v Petrohradě.

V roce 1997 dostal dva čestné doktoráty. V květnu od rumunské univerzity v Cluj-Napoca, která v něm ocenila jednoho z největších znalců východní teologie a spirituality, a v prosinci od teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V květnu 1999 obdržel čestný doktorát od Karlovy univerzity v Praze.

V roce 2002 udělila Česká biskupská konference Tomáši Špidlíkovi Řád sv. Cyrila a Metoděje za celoživotní dílo.

Kardinálem byl prof. Špidlík jmenován papežem Janem Pavlem II. v r. 2003. Do svého kardinálského erbu si Špidlík vložil heslo Ex toto corde (Z celého srdce).












Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.