7. ledna 2010

Vydání knihy je pro autory radostná událost, říká profesor Pavel Klener

Desítky kolegů, přátel i pacientů zavítaly 6. ledna na Novoměstskou radnici, aby se zúčastnily křtu odborné publikace, jejímiž autory je rodinný tým (otec a syn) Klenerů, a aby knize popřály hodně zdaru.

Monografie Nová protinádorová léčiva a léčebné strategie v onkologii shrnuje nejnovější poznatky o zaváděných metodách systémové léčby nádorových onemocnění. Obecná část vymezuje postavení konvenční chemoterapie v kontextu s novými metodami cílené léčby. Uvádí možnosti posílení efektivity konvenčních cytostatik zaváděním lipozomálních a/nebo pegylovaných forem, aplikací přípravků omezujících toxicitu či zvyšujících citlivost k chemoterapii. Samostatná kapitola je věnována též novinkám v hormonální léčbě nádorových onemocnění. Monografie dále shrnuje poznatky o přínosu imunomodulační léčby jako významného prostředku k posílení protinádorové imunity, poukazuje na význam nádorového mikroprostředí pro rozvoj nádorového onemocnění a popisuje možnosti jeho ovlivnění. Závěr obecné části přináší i stručnou informaci o základech genové terapie. Speciální část pak podává charakteristiky nově zaváděných konvenčních i epigenetických cytostatik, monoklonálních protilátek a dalších prostředků cílené léčby, které se již používají v klinické praxi, nebo jejichž zavedení se v nejbližší době očekává.

V úvodu setkání zahrál profesoru Klenerovi a všem přítomným houslový virtuos Václav Hudeček

„Knížka, kterou dnes uvádíme do světa, v sobě spojuje dvě tendence. Bohatou, desetiletím ověřenou zkušenost z léčby onkologických pacientů na straně jedné, na straně druhé pak moderní přístupy současné medicíny a léčiva šitá na míru. Mnoho věcí ještě stále neznáme, ale to co známe, je v této knížce shrnuté tak, aby to mohlo pomáhat našim pacientům,“ vyzdvihl přínos publikace děkan 1. LF UK profesor Tomáš Zima.

„Nepřistupuji k vám z titulu žádné své funkce. Já jsem dnes přišla z pouhého přátelství k panu profesorovi Klenerovi, jemuž se těším bezmála dvacet let. On je pro mě veliká osobnost, která mě vždycky podporovala odborně i lidsky,“ vyznala svůj obdiv k profesoru Klenerovi ministryně školství Miroslava Kopicová.

„Vydání knihy je pro autory radostná událost. Přirovnává se často k narození potomka. Když se potomek narodí, tak se i pokřtí. Ta tradice křtu knížek není myslím tak dlouhá, protože moje monografie vydané do roku 1999 pokřtěny nebyly, takže to jsou takové pohanské knihy. Já se u křtů snažím, aby u toho byla vždy nějaká významná osobnost. I tentokrát jsem se obrátil na osobnost, která je z umělecké sféry,“ zahájil křest své knihy profesor Klener a přizval k sobě její kmotru Emílii Vášáryovou.

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.