19. ledna 2010

Diversifikace VŠ možnou prioritou reformy

Ministryně školství Miroslava Kopicová chce pokračovat v přípravě reformy terciárního vzdělávání, určit reformní priority, aby vláda vzešlá z letošních voleb mohla v co nejkratší době přikročit k jejich implementaci.

V přípravě reformy by Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) měla pomoci Rada pro reformu vysokoškolského vzdělávání, která poprvé zasedala minulý týden a posoudila stávající dokumenty reformy(Bílou knihu, Zelenou knihu, zabývala se podklady vypracovanými Univerzitou Karlovou, závěrečnou zprávu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Ministryně M. Kopicová a profesor R. Haňka


Předseda Rady, profesor cambridgské univerzity Rudolf Haňka uvedl, že se dokumenty překvapivě shodují ve specifikaci okruhů, které je nutné ve vysokém školství změnit, neshoda ovšem panuje ve způsobech jejich odstranění.


„Do praktického života dnes odchází dvakrát tolik absolventů z vysokých škol, než s maturitou,“ sdělil. Současný stav, kdy v České republice působí 75 vysokých škol, které nejsou diversifikovány, kritizovalo ve své zprávě OECD a Rada doporučila ministryni školství vytvořit podmínky pro posílení a urychlení tohoto procesu.


Ministryně se rozhodla realizovat do konce svého funkčního období změny, které nevyžadují legislativní úpravu:

- přehodnocení současného způsobu udílení akreditací,

- přepracování systému financování vysokých škol tak, aby v budoucnosti nezáviselo na počtu studentů a zohledňovalo vědecké výsledky,

- omezení možnosti garantovat obory pro vysokoškolské profesory pouze na jeden


„Nejsme schopni ufinancovat 60 procent populačního ročníku v magisterském nebo doktorském studiu, ale na druhé straně potřebujeme lidi, kteří projdou bakalářským studiem,“ uvedla ministryně Kopicová. Ve svém včerejším vystoupení připustila, že některé vysoké školy pravděpodobně v důsledku reformy zaniknou.


Rada se podle sdělení svého předsedy nebude vyjadřovat k zavedení školného, protože dosud není připraven systém finančních půjček. Význam školného však Haňka nepodceňuje: „zkušenosti z Velké Británie, kde finanční půjčky studentům byly zavedeny, ukazují, že se zvýšil přístup nižších sociální vrstev na vysoké školy.“


Profesor statistiky Haňka uvedl, že s ohledem na poměr mezi počtem obyvatelstva a počtem vysokých škol by podle jeho představ měl počet těchto institucí v České republice dosahovat přibližně 25. "V Británii žije 60 milionů lidí a mají tam 130 univerzit. V Česku je deset milionů lidí a vysokých škol je tu 75“, sdělil.


Rada by chtěla MŠMT doporučit zohlednit při reformě i 10-15% elitních studentů, na které v současném systému masového studia není myšleno.


Členové Rady pro reformu vysokoškolského vzdělávání:

Prof. Ing. Rudolf Haňka, předseda, University of Cambridge

Doc. Marie Bohatá, CSc., místopředsedkyně Eurostatu

Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M., rektor Masarykovy univerzity

Ing. Zbyněk Frolík, ředitel Linetu, spol. s.r.o., Svaz průmyslu

Prof. Ing. Jan Hálek, CSc., senátor Senátu Parlamentu ČR

Prof. PhDr. Zdeněk Jirásek, CSc., profesor Slezské univerzity Opava

Doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo, prorektor VŠB-Technické univerzity Ostrava

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory

Prof. Ing. Jiří Málek, DrSc., rektor Univerzity Pardubice

Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA, rektor VUT Brno

Ing. Jiří Rusnok, Executive Advisor RMC

Prof. Jan Švejnar, Ph.D., profesor University of Michigan


P.K.

 





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.