20. ledna 2010

Univerzita si připomněla smrt Jana Palacha

Vzpomínkové shromáždění ke 41. výročí úmrtí Jana Palacha zorganizované Studentskou radou Filozofické fakulty UK se konalo včera za velké nepřízně počasí. Přesto se před budovou Filozofické fakulty sešlo několik desítek studentů a pedagogů, kteří si vyslechly projevy rektora UK profesora Václava Hampla a proděkana Filozofické fakulty Jiřího Gregora. Památku bývalého studenta UK, který se zapálil na protest proti okupaci země vojsky Varšavské smlouvy, uctili minutou ticha.


Rektor Václav Hampl ve své řeči vyzdvihl, že: "svoboda je naprosto fundamentální charakteristikou člověka" a ačkoli žijeme ve svobodnějším období je naší povinností si ji nenechat omezovat. Proděkan pro rozvoj Filozofické fakulty Jiří Gregor vyzval přítomné, aby podobně jako Palach: "přijali alespoň část odpovědnosti konat dobré pro tento stát, pro tuto společnost, pro tento svět. Pokud každý z nás část odpovědnosti přijme, bude v této zemi zcela jistě lépe."


Pietní vzpomínce předcházelo promítání dokumentárního snímku Tryzna (1969), který zachycuje ohlasy na smrt Jana Palacha v Bratislavě, Brně a Praze.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.