22. ledna 2010

Etiopie prosluněná i smutná

Nová výstava, kterou si mohou návštěvníci prohlédnout v předsálí Geografické knihovny PřF UK, nese název Etiopie – Pojďme spolu bádat v Africe. Na její přípravě se kromě Geografické sekce PřF UK podílely i obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni a ENKI. Vernisáž spojená s promítnutím dokumentárního filmu o Africe proběhla 20. ledna 2010.

Cílem výstavy zaměřené na Etiopii s přesahem do okolních afrických zemí je oslovit odborníky a současné studenty, kteří by se mohli zapojit do odborné práce v Africe. Prezentace má rovněž zprostředkovat široké veřejnosti představu o využití vědy v rámci pomoci či spolupráce s Afrikou.

A proč právě Etiopie? „Protože někteří z nás autorů tuto zemi poznali a měli možnost sledovat problémy, které se zde vyskytují,“ vysvětluje odborný garant výstavy RNDr. Zdeněk Kliment, CSc., z katedry fyzické geografie a geoekologie a doplňuje: „Etiopie je sice krásná země s krásnou přírodou, ale když se podíváte na její situaci, tak je řazená mezi nejchudší země světa a problémy se koncentrují tak, že je zde sucho, hladomor a tropické nemoci.“

„Někteří absolventi albertovské geografie se profesionálně věnují výzkumu a pomocí této zemi, a to prostřednictvím obecně prospěšných organizací,“ připomněl RNDr. Zdeněk Kliment, CSc., (třetí zprava).

Tematické panely vznikaly většinou na základě vlastních odborných vědeckých analýz, doplněných množstvím barevných originálních fotografií z Afriky. Vedle map a statistických údajů zde návštěvníci najdou zajímavé výsledky výzkumů, jimž se věnují geografové. Jak se projevují klimatické změny v Etiopii? Jaké riziko z hlediska zemětřesení a vulkanismu představuje pro místní obyvatele přítomnost rozhraní tří litosférických desek? Proč v daném regionu ubývá voda a do jaké míry se na této skutečnosti projevuje lidská činnost? Nejen na tyto otázky výstava odpovídá...

„Výstava má být výzvou do budoucnosti pro studenty i veřejnost, aby se začali Etiopií zabývat. Nevládní organizace, které v jednotlivých zemích pomáhají, potřebují odborné zázemí. Jen tak bude pomoc efektivní a kvalitní,“ vysvětluje spojení Přírodovědecké fakulty UK s neziskovkami Jiří Plecitý z organizace Člověk v tísni, který albertovskou geografii rovněž absolvoval.

Na závěr vernisáže mohli přítomní zhlédnout dvacetiminutový dokument o problematice odlesnění a eroze v afrických zemích, který Česká televize natočila ve spolupráci s organizací ENKI.




Výstava je umístěna v předsálí Geografické knihovny PřF UK (Albertov 6, Praha 2, 128 43, 2. patro) a je možné ji navštívit od 20. 1. 2010 do 10. 4. 2010  (otevírací doba: pondělí–pátek 9:00–17:00). Vstup volný. Výstavu je možné zapůjčit dalším knihovnám, školám, či vzdělávacím institucím.

(Lucie Kettnerová)












Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.