26. ledna 2010

Geografové fakulty významně přispěli k tvorbě klíčového vládního dokumentu

Na sklonku roku 2009 vyšel klíčový vládní dokument v oblasti životního prostředí „PŘÍRODA A KRAJINA ČESKÉ REPUBLIKY – Zpráva o stavu 2009“. Na realizaci tohoto dokumentu spolupracovali vědci výzkumného týmu dlouhodobých změn využití krajiny na PřF UK, který působí na geografické sekci PřF UK a jehož činnost koordinuje Doc. Ivan Bičík.

Zpráva by měla dát čtenářům základní obecnou informaci o stavu životního prostředí v širších souvislostech a posloužit jako podklad nebo základ pro politiky, strategie či programy (její části byly například podkladem pro právě předloženou aktualizaci Státního programu ochrany přírody).

Zpráva ke stažení

Na realizaci tohoto dokumentu spolupracovali vědci výzkumného týmu dlouhodobých změn využití krajiny na PřF UK, který působí na geografické sekci PřF UK a jehož činnost koordinuje Doc. Ivan Bičík. Členové týmu postupně zformulovali metodologii výzkumu historického land use na základě vytvoření a využití originální databáze LUCC UK Prague (čtyři časové horizonty: 1845 – 1948 – 1990 – 2000, 13 tisíc katastrálních území, 8 903 srovnatelných územních jednotek – SÚJ, 8 kategorií využití ploch).

Použité výzkumné metody v rámci tohoto projektu lze považovat za moderní přístupy ve výzkumu vztahu sociální a přírodní složky, neboť dokumentují intenzitu a strukturu vlivu člověka na krajinu.


Další informace O projektu a Databáze - využití ploch a sociální metabolismus ČR







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.